Tomas Šib Foto: N1

Nemački ambasador Tomas Šib izjavio je da EU ne daje neke "veštačke datume" za članstvo, jer to "neće doneti neku korist", ali da je jasan katalog obaveza koji moraju da odrade zemlje kandidati. Ambasador je, gostujući u emisiji "Iza vesti" na TV N1, naveo da je glavna poruka nemačkog kancelara tokom skorašnje posete bila da mu Zapadni Balkan leži na srcu, da predstavlja prioritet za Berlin. Naglašava da Olaf Šolc Srbiji nije doneo nikakve nove uslove. Sada je u prvom planu da se nastavi rad na procesu normalizacije, a priznanje - to pitanje se u ovom trenutku ne postavlja, postaviće se kad ceo proces toliko odmakne, dodao je. Govoreći o zahtevu za sankcijama Rusiji, Šib kaže da se od Srbije, kao kandidata za članstvo u EU, očekuje da se pridruži odluci Unije.

Iz EP stižu poruke – ili hitno uvedite sankcije ili zastoj u evrointegracijama, a i dalje odzvanjaju poruke kancelara Olafa Šolca tokom nedavne posete – ili sankcije i priznanje Kosova ili ništa od EU.

Nemački ambasador kaže da je dobro što je savezni kancelar bio ovde u regionu i u poseti Beogradu, sa određenim porukama. „Najvažnija poruka, kao prvo, je bila ta da nam Zapadni Balkan leži na srcu i da uživa prioritet za Berlin… I da želimo da Zapadni Balkan i Srbija postanu deo EU – u trenutku kada Srbija bude za to spremna i kad ispuni odgovarajuće uslove. To je bila njegova glavna poruka“, kaže ambasador Šib za N1.

Navodi da se čudi raspravama u medijima, s obzirom na to da je savezni kancelar i sam rekao u Beogradu da to (što je naveo) nije neka nova pozicija Nemačke vlade.

Na pitanje da li su računali da ako kažu „uvedite sankcije i priznajte Kosovo“, da će Vučić biti posebno inspirisan da uvede sankcije, odgovorio je – „na temu priznanja – kao što sam rekao, to pitanje se u ovom trenutku ne postavlja, postaviće se kad ceo proces toliko odmakne“.

Reč je o tome, kaže Šib, da je neophodno da se napad na Ukrajinu zaustavi što je brže moguće. A EU i njene članice su se dogovorile da uvedu sankcije i nateraju ruski režim da smiri taj rat, jer taj rat mora da prestane. Ideja je da sankcije uputimo onima koji su odgovorni za rat, a da se što je više moguće isključi rusko stanovništvo. Srbija hoće da postane članica EU, i to je ono što mi podržavamo. EU je donela odluku da uvede sankcije kako bi se rat zaustavio, a od kandidata za članstvo očekujemo da se tom pridruži“, naveo je.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Poruke nemačkog kancelara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar