Olaf Šolc Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je da bi konačni sporazum Кosova i Srbije trebalo da ima priznanje nezavisnosti Кosova. Šolc kaže da je nezamislivo da dve zemlje koje se ne priznaju budu deo Evropske unije.

„Jasno je da se sporazumom konačno rešava pitanje priznanja Кosova, onda je nezamislivo da dve zemlje koje ne priznaju jedna drugu da budu deo EU. Za Кosovo je važno da dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije, ide napred“, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nemački kancelar je, između ostalog, rekao da izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak ima punu podršku Nemačke.

Kako prenosi Ljajmi, Šolc je rekao da je važno da dijalog Kosova sa Srbijom napreduje kao preduslov za investicije i članstvo u EU i da Beograd i Priština moraju pronaći političko rešenje koje doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Dodao i da je sa Kurtijem razgovarao o Berlonskom procesu, ukidanju viza za građane Kosova, te situaciji u Ukrajini.

„Pored naših odnosa, razgovarali smo o viznoj liberalizaciji koja nedostaje i o stavu Kosova protiv ruske agresije u Ukrajini. Kosovo kao pouzdan partner stoji na strani međunarodne zajednice. Razgovarali smo o Berlinskom procesu, želim da ga oživimo zajedno sa našim partnerima ove godine i ove jeseni će biti konferencija u Berlinu“, rekao je Šolc.

Šolc je istakao da je ukidanje viza za građane Kosova proces koji treba da ide napred.

„EU mora da radi svoj posao. Uporno se bavim ovim aspektom“, rekao je Šolc.

Nemački kancelar je rekao i da mu je drago što je u poseti Kosovu, kao prvom mestu na njegovoj turneji po Balkanu.

„Ovo pokazuje koliko su naši odnosi bliski“, naglasio je Šolc.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare