Ambulanta Sevojno Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Rekostrukcija lokalne ambulante u Sevojnu, još jedno je od predizbornih obećanja koje građani ove užičke gradske opštine slušaju ponovo. To im je obećano, kako kažu još 2014, pa pred izbore 2018, pa sada ponovo. Početkom godine Sevojničani su protestovali jer u Sevojnu pedijatar nije radio ni u jednoj smeni a njihov zahtev bio je da dečiji lekar, kao ranije, radi u dve smene. Sva obećanja čuli su više puta, samo se rokovi njihove realizacije pomeraju.

Koalicija okupljena oko SNS-a, ovih dana se, predstavljajući svoju listu odborničkih kandidata, pohvalila Sevojničanima kako je prepoznala sve njihove probleme i kako će se u novom mandatu zalagati za njihovo rešavanje. Prva na listi obećanja bila je sevojnička ambiulanta, koja nije obnavljana od svog osnivanja.

O rekonstrukciji ambulante ponovo je govorila i gradonačelnica Užica, koja je te radove najavila početkom februara. Naše pitanje je bilo, čemu rekonstrukcija ambulante ako u njoj nema potrebne zdravstvene usluge, Sevojničani protestuju jer pedijatra nemaju u dve smene a često ni u jednoj, dok je i rad laboratorije upitan? Gradonačelnica je, pozivajući se na svoju odgovornost, rekla da ona nije adresa za to pitanje već Zdravstveni centar Užice. Imajući u vidu da je i ona lekar, tražili smo bar njeno mišljenje o tom problemu.

Korona je ponovo bila najveći problem.

„Mi se svi nalazimo u jednoj vrlo specifičnoj situaciji kada je koronavirus svuda oko nas. Ja molim građane Sevojna da imaju malo strpljenja i zahvalnosti za to što u ovom trenutku svi zdravstveni radnici daju sve od sebe da pokriju svako radno mesto i svaku kovid ambulantu. Uzimajući u vidu čitavu situaciju, moramo se prilagođavati“, pekla je nedavno za Nova.rs gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Imajući u vidu da Sevojničani pedijatra u dve smene nemaju još od 2018.godina a da je epidemija koronavirusa počela 2020., ovo obrazloženje problema nije bilo dovoljno uverljivo. Sevojničani će biti zadovoljni i rekonstrukcijom ambulante, koja im se obećava i ovog puta, ali im je zdravstvena usluga prioritet.

„Sve što je za Sevojno dobro mi ćemo podržati. Oni mogu da obnove zgradu ali ako ona ostane prazna, neće imati nikakvu svrhu. Ako u ambulanti nema potrebnih lekara, ako ne znamo kada i da li laboratorija radi ili ne, ako osnovne zdravstvene usluge nema, nema onda nikakve koristi. Rekonstrukcija ambulante je obećana pre skoro deset godina, pa pred izbore 2018.su ponovo pričali o tome, sada opet ista priča. Čim su se završili izbori 2018.ukinut nam je pedijatar u drugoj smeni. Kada u januaru uopšte nismo imali pedijatra, jer je doktorka bila na bolovanju, oni su po njenom povratku na posao pobedonosno izjavili da su u Sevojnu rešili problem pedijatra, to je suluda obmana javnosti“, kaže za Nova.rs Avram Ilić koji je jedan od organizatora protesta, inače nosilac liste za lokalne izbore ispred Zdrave Srbije.

Sevojno, dom zdravlja, pedijatar
Avram Ilić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ilić kaže da se predizborna obećanja SNS godinama unazad ponavljaju. Sve ono što je obećano pre četiri,pa i pre osam godina, ponovo je na listi ovogodišnjih predizbornih obećanja.

„Pored zgrade ambuante, obećana je i pasarela. Kada bih ja pitao u gradskoj Skupštini, kada će biti završena, uvek sam dobijao druge rokove. Ako pitam u septembru, kažu do kraja septembra, ako pitam u oktobru, kažu krajem oktobra, tako svaki put. Od pasarele ni danas ništa a Zorana Mihajlović čvrsto obećala pre četiri godine. Sportska dvorana, o kojoj se pričalo još od 2013. i dalje nije otvorena, iako je završena, verovatno se čeke jek kampanje. Ni za magistralni cevovod, koji su najavili prošlog meseca, ali i pre četiri godine, nismo sigurni da li će početi da se radi. Mihajlovićka je obećala da će cevovod i pasarela biti završeni do kraja 2018.svedoci smo da ni započeti radovi nisu, kako sada nešto nekom verovati“, dodaje Ilić.

Sevojno Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Pored sportske hale koja još uvek ne radi i nema upotrebnu dozvolu, u prethodne četiri godine obnovljena je stara škola u Sevojnu. Na početku je rečeno da će to biti Zavičajni muzej a kasnije je odlučeno da bude Kulturni centar. Dve godine od završetka radova, u tom objektu je održana samo par događaja. Sevonjičani kažu da ne koristi svrsi, jer ne postoji niko ko je u njemu zaposlen i ko bi na pravi način objekat stavio u upotrebu.

***

BONUS VIDEO: Užice: Veštačka pluća sve crnja – kakva su onda prava?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare