Foto: Nova.rs, N1

Sevojno od predizbornih obećanja 2018. godine nije videlo baš ništa. A stanovnike i dalje najviše interesuju infrastrukturni i komunalni problemi. Stanovnicima je u ovoj kampanji ponovo obećan magistralni cevovod, kao i rekonstrukcija ambulante. Od ranije najavljivanog kružnog toka se izgleda odustalo, a i nadvožnjak više niko ne pominje.

Zbog problema sa cevovodom, stanovnici Sevojna su u prethodne tri godine mnogo puta ostajali bez vode. To je veoma pogađalo građane, ali i lokalnu privredu. Zato je Grad Užice, kome opština Sevojno pripada, odlučio da ponovo i to baš pred lokalne izbore, predstavi plan rekonstrukcije cevovoda.

Ambulanta Sevojno Foto:Slavica Panić/Nova.rs

“Sve što se radi jeste samo krpljenje napuklih cevi koje su odavno trebale da budu zamenjene. I to celom trasom magistralnog cevovoda u dužini od jednog kilometra. Tako bi jedino kvalitetno bio rešen problem. Pucanje cevi je toliko postalo često i problematično da imam noćnu mora od nestanka vode. Pogotovo ako vam još dođu i gosti. Jer kada se to dogodi, onda treba da računamo da ceo dan nećemo imati vodu”, kaže Dragan Blagojević iz Sevojna.

Januar su obeležili i protesti u Sevojnu. Stanovnici godinama imaju problema, jer nemaju pedijatra koji bi radio u drugoj smeni u ovoj užičkoj gradskoj opštini. Često, kao i tih dana, nije bilo doktora ni u prvoj smeni, pa su revoltirani izašli ispred ambulante, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

Pred svake izbore prave zakrpe i improvizacije

Iako stanovnici Sevojna u potaji očekuju nakon svakih izbora, da će se nešto promeniti, vrlo često se nastavi po starom.

“Po meni je problem i ovo što pred svake izbore prave ove zakrpe i nešto improvizuju. To nije pravi posao i samo dižu prašinu. Ovo je trebalo da urade na početku mandata. Znači, pre četiri godine kada su to i obećali. U Sevojnu se loše brine o starima. Nemamo ni agenciju gerontoloških sestara, pa stari idu u domove, iako ne bi morali. Takođe, stanovnici Sevojna stariji od 65 godina, za razliku od penzionera u većim gradovima, moraju da plaćaju gradski prevoz, kako bi otišli do bolnice, policije ili suda. Pa čak i Gradske uprave u Užicu, jer opština Sevojno nema nadležnosti za sve potrebe starijih”, objašnjava Jasmina Marković iz Sevojna.

Sevojno je prepoznatljivo po valjaonici bakra i fabrici za preradu aluminijuma. U ove dve fabrike zaposleno je oko 2.100 radnika.

Ovo su treći redovni izbori od 2014. godine od kada postoji Gradska opština Sevojno.

Gradska opština Sevojno Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Na birališta 2018. godine je izašlo 3.810 građana, što je oko 65 odsto, a predstavnike u Skupštini Sevojna u poslednjem sazivu imale su dve odborničke grupe: “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Sevojno – Ivica Dačić SNS, SPS, PUPS, SNP” i “Ujedinjeni pobeđujemo, za Sevojno. Za Srbiju”.

Na izborima učestvuje šest stranaka i koalicija

Na izborima će se birati 19 odbornika, pravo glasa na današnji dan ima 5.691 građanin Sevojna, a glasaće se na pet izbornih mesta.
Na lokalnim izborima u Sevojnu učestvovaće šest stranaka i koalicija: „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ (SNS, SPS, PUPS), „Milan Stamatović – Zdravo da pobedi Avram Ilić“, „Dr Vojisav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Ujedinjeni za Sevojno – Bogosav Mihailović“ (DS, SSP), „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“ i „Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma – Domaćinski za Sevojno“.

Bonus video: Bojan Pajtić o šansama opozicije na izborima i apstinentima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar