Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Svake izbore u Srbiji prati niz nepravilnosti, od slikanja glasačkih listića, preko kolektivnog glasanja do fenomena zvanog “bugarski voz”. Ipak, pravila ponošanja na biračkom mestu postoje i propisana su i za građane i za članove biračkih odbora.

U nedelju se održavaju predsednički, parlamentarni i beogradski izbori, a biračka mesta biće otvorena u 7 ujutro. Građani će moći da glasaju sve do 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta.

Kako je navela organizacija Crta, ukoliko se na biračkom mestu ili ispred njega u to vreme zateknu birači koji još nisu glasali, mora im se dozvoliti da glasaju.

Podrazumeva se da svi koji dođu na biračka mesta moraju pristojno da se ponašaju i da je nasilje zabranjeno, mada nije bilo mnogo takvih slučajeva koji su sankcionisani.

Ne razbijajte glasačke kutije

Kaznu zbog razbijanja glasačke kutije na referendumu (još) nije dobio bivši poslanik Srđan Nogo, iako i logika, ali i zakon, kažu da je to zabranjeno. On je bio osumnjičen za krivično delo sprečavanje održavanja glasanja, za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora, ali je Prvi osnovni sud odbacio optužnicu protiv njega.

Kazna za isticanje stranačkih simbola

Na biračkom mestu ili neposredno ispred njega zabranjeno je isticanje propagandnih materijala i simbola političkih stranaka i podnosioca proglašene izborne liste.

U slučaju da se to dogodi, zaprećene su novčane kazne od 10.000 do 400.000 dinara u zavisnosti od toga da li se odnosi na političku stranku, odgovorno lice u političkoh organizaciji ili fizičko lice.

Zabranjeno je fotografisanje i snimanje

Da bi dokazali svoju odanost članovi stranaka slikaju svoje popunjene glasačke listiće i objavljuju ih na društvenim mrežama. Nekim drugima, kao što su ucenjeni birači, uslikani listić služi kao dokaz da je glasao za određenu stranku ili kandidata.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bilo je i primera građana koji su napravili video snimak mahanicija i kolektivnog glasanja na biračkim mestima.

Iako je sa stanovišta pravde, drugi slučaj razuman i opravdan, neovlašćeno snimanje i fotografisanje dešavanja na biračkom mestu je zabranjeno.

Tajno glasanje

Svaki birač glasa lično i može glasati samo jednom. Glasanje je tajno.

To znači da se obavlja iza paravana koji treba da obezbedi da niko ne može da vidi kako ste glasali, odnosno da li ste i koga zaokružili na glasačkom listiću.

Ukoliko neko povredi tajnosti glasanja, prema zakonu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci. Ako to učini član biračkog odbora, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Novac za glas

Zabranjeno je i davanje i primanje mita u zamenu za glas. Onaj ko drugom nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv nekoga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Ista kazna predviđena je i za onoga ko zahteva ili primi poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili ne glasa ili glasa u korist ili protiv nekoga.

Takođe, zabranjeno je da bilo ko navodi birača kako da glasa.

Policija na biračkom mestu samo na poziv

Crta je objavila i da predstavnici medija mogu doći na biračko mesto da bi pripremili izveštaj o toku glasanja, ali se prethodno moraju najaviti lokalnoj izbornoj komisiji ili koordinatoru RIK-a. Mimo toga se ne smeju zadržavati na biračkom mestu.

Takođe, pripadnici policije i komunalne milicije na dužnosti mogu ući na biračko mesto samo na poziv predsednika biračkog odbora, ako su na biračkom mestu narušeni red i mir.

Odavanje informacija o izlaznosti i birački spiskovi

Prema navodima Crte, nije dozvoljeno upotrebom mobilnog telefona i drugih sredstava za vezu neovlašćeno davati obaveštenja o dešavanjima na biračkom mestu, a naročito o tome koja lica su izašla, odnosno nisu izašla na izbore.

Zabranjeno je i da se, van službene evidencije u izvodima iz biračkog spiska, prave spiskovi birača koji su izašli na glasanje ili nisu izašli na glasanje (upisivanjem imena ili rednog broja iz izvoda iz biračkog spiska birača koji su izašli ili nisu izašli na glasanje).

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sa druge strane, članovima biračkog odbora koji su zaduženi da rukuju izvodima iz biračkog spiska dozvoljeno je da upisivanjem crtica na posebnom listu hartije, vode evidenciju o izlaznosti birača i da podatke o izlaznosti saopštavaju svim članovima biračkog odbora.

Zabranjeno je i da članovi biračkog odbora dopisuju birače u izvod iz biračkog spiska.

Birači na glasanje moraju poneti važeću ličnu kartu ili pasoš. Kako su naveli u organizaciji Crta, ako su im ova dokumenta istekla, a birač nije dobio nova do izbornog dana, identitet može dokazati isteklim dokumentom i potvrdom MUP-a o podnetom zahtevu za izdavanje novog.

Bugarski voz

Na izborima u Srbiji na dan glasanja zabeležen je niz slučajeva takozvanog bugarskog voza, koji funkcioniše tako što osoba dobije popunjen listić, njega ubaci u kutiju, a sa biračkog mesta iznese nepopunjen listić, da ga sledećem i tako sve dok ima vagona.

Ovo je takođe metod svojevrsne krađe izbora i zabranjen je svuda, pa i u Srbiji.

BONUS VIDEO Šta su važeći, a šta nevažeći glasački listići 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare