Foto: N1; Danijel Server

Profesor na vašingtonskom Univerzitetu "Džon Hopkins" i albanski lobista Danijel Server izjavio je, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine 10. decembra, da je u redu nastaviti dijalog, ali da bi, prema njegovoj oceni, dve stvari trebalo da budu jasne - reciprocitet i primena.

„Šta god Priština ili Beograd tražili, trebalo bi da budu spremni da daju ekvivalent. I sve što je dogovoreno treba sprovesti na proverljiv način“, rekao je Server za Kosovo onlajn.

On je ponovio svoj stav da je svrha dijaloga da omogući uzajamno priznavanje i razmenu ambasadora.

Na pitanje šta očekuje u 2021. – izbore na KiM, ubrzanje dijaloga ili nešto treće, Server je odgovorio da je tzv. Kosovu potreban novi predsednik i da, ako to ne može da se uradi u roku u sadašnjem parlamentu, biće mu potreban novi parlament, što znači izbore. Međutim, on smatra da će sadašnja vladajuća koalicija u Prištini učiniti sve da to izbegne, jer bi mogla izgubiti.

Komentrišući izveštaj Evropskog parlamenta i optužbe da je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Ričard Grenel srušio vladu Aljbina Kurtija putem dezinformacija, Server kaže da nema sumnje da je Grenel dao sve od sebe da sruši vladu Kurtija i ocenjuje da je to „sramna stvar“.

Server takođe smatra da je otkrivanje svih masovnih grobnica od vitalnog značaja za dijalog i pomirenje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar