Foto:Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Beogradu s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Vučić i Lavrov će, najpre, u 12.50, prisustovati ceremoniji paljenja večne vatre i položiti vence na Spomenik „Večna vatra” na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, nakon kojih je planirano obraćanje prisutnima.

Zatim će, u 13.40, obići Hram Svetog Save i položiti cveće na grob nedavno preminulog srpskog patrijarha Irineja, saopštila je Pres služba predsednika.

Tom prilikom, ministar Lavrov pročitaće pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu, u kome su učestvovali i ruski umetnici.

Predsednik Srbije i šef ruske diplomatije razgovaraće u 16.30 u Vili Mir, a nakon sastanka planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika.

Tokom posete, Lavrov će se sastati i sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, nakon kojeg će, kako je najavljeno, oni potpisati Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije za 2021-2022. godinu.

Uoči dolaska Lavrova u Beograd, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je u planu detaljno razmatranje čitavog kompleksa rusko-srpskih odnosa, da se uporede stavovi o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama, uz naglasak na situaciju oko rešavanja kosovskog pitanja.

Dodao je i da će se razmatrati i mogućnost posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

„Rusko-srpski dijalog na najvišem nivou se razvija maksimalno intenzivno, određujući smerove jačanja raznolikih bilateralnih veza. Pritom, kontakte predsednika Putina i Vučića odlikuju ritmičnost bez presedana, poverenje i dubina sadržaja“, rekao je Bocan-Harčenko za Novosti.

Lavrov je juče posetio BiH, a nakon posete Srbiji otputovaće u Hrvatsku.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar