Nikola Selaković i Sameh Hasan Šukri, Egipat, poseta
Nikola Selaković i Sameh Hasan Šukri Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Kairu sa ministrom inostranih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Hasanom Šukrijem i tom prilikom istakao da, i pored činjenice da naše dve države imaju tradicionalno dobre odnose, postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje na brojnim poljima.

Ministar Selaković je, na konferenciji za novinare posle sastanka, rekao da je postignuta saglasnost o tome da tradicionalno dobri odnosi Srbije i Egipta počivaju na čvrstim istorijskim sponama, i da su u prošlosti bili odlični, posebno u vreme predsednika Nasera i Tita, kada su u okviru Pokreta nesvrstanih Jugoslavija i Egipat sarađivali na korist čitavog nezavisnog i slobodnog sveta.

„Međutim, ono što činimo danas ne odražava se na našu istoriju, već na našu budućnost. Razgovarali smo upravo o tome – o unapređenju naših bilateralnih veza, kako na političkom nivou, tako i u sferi ekonomije“, rekao je Selaković.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministar Selaković je konstatovao da su Srbija i Egipat ove godine imali frekventnu razmenu poseta na visokom nivou, i da su takvi susreti prilika da sagledamo šta smo učinili u prethodnom periodu i da napravimo planove za budućnost.

„Razgovarali smo i o temeljima naših odnosa u prošlosti, a to je osnivanje Pokreta nesvrstanih. Srbija će ponovo biti mesto gde će, verujem, sve zemlje osnivači, kao i zemlje članice, da se okupe u oktobru. Za nas će biti velika čast da ugostimo predsednika Sisija u Beogradu“, rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano i o regionalnim pitanjima, situaciji na Bliskom Istoku i Balkanu, ali poseban akcenat stavljen je na ekonomsku saradnju.

Dvojica ministara razgovarala su o mogućnosti da se do kraja godine organizuje sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kao i sednica Zajedničkog poslovnog saveta, jer, kako je obostrano konstatovano, postoji prostor za unapređenje naše saradnje u oblastima kao što su poljoprivreda, turizam, telekomunikacije, energetika, zdravstvo…

Nikola Selaković i Sameh Hasan Šukri, Egipat, poseta
Nikola Selaković i Sameh Hasan Šukri Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

„U 21 veku samo snažne nacije će opstati, a snažne nacije vode snažni ljudi. Čestitam vašoj velikoj državi i naciji na činjenici da na čelu ima vizionara koji vam trasira put u budućnost“, rekao je Selaković.

Ministar Selaković je kolegu Šukrija informisao o rezultatima borbe Srbije protiv epidemije virusa korona, ali i činjenici da je Egipat sve popularnija turistička destinacija za građane naše zemlje.

Nikola Selaković i Sameh Hasan Šukri, Egipat, poseta
Nikola Selaković i Sameh Hasan Šukri Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

„Ponosni smo na činjenicu da, prema podacima koje sam dobio ovog jutra, u prvih sedam meseci ove godine, prema broju stanovnika, mi
predstavljamo najveću turističku naciju ovde u Egiptu. Više od 140.000 srpskih turista posetilo je vašu zemlju“, rekao je Selaković.

Ministar inostranih poslova Egipta Sameh Hasan Šukri konstatovao je, obraćajući se novinarima, da su odnosi Srbije i Egipta obeleženi međusobnom solidarnošću.

Nikola Selaković i Sameh Hasan Šukri, Egipat, poseta
Nikola Selaković i Sameh Hasan Šukri Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

„Razgovarali smo i o uspostavljanju mehanizama koji će biti na korist dva naroda i saglasni smo po mnogim pitanjima u međunarodnoj politici. Planiramo da nastavimo našu saradnju na različitim nivoima i da radimo na produbljivanju u raznim oblastima, naročito ekonomiji“, kazao je Šukri.

Prema njegovim rečima, predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi zahvalan je na pozivu da učestvuje na obeležavanju 60. godišnjice prve Konferencije Pokreta nesvrstanih, u oktobru u Beogradu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar