Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:EPA-EFE/Chema Moya

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković doputovao je sinoć u Zimbabve, čime je započeo zvaničnu posetu zemljama juga Afrike kojima će uručiti vakcine protiv koronavirusa - donaciju Srbije.

Na aerodromu u Harareu, glavnom gradu Zimbabvea, Selakovića su dočekali ministri spoljnih poslova Frederik Makamure Šava, zdravlja Džon Mangviro i lokalne samouprave i javnih poslova Džuli Mojo.

Šef srpske diplomatije sutra će potpisati ugovor o donaciji 30.000 vakcina protiv virusa korona Zimbabveu, a Srbija će toj zemlji donirati i 65 tona prehrambenih proizvoda, od čega 20.000 kilograma brašna, 10.000 kilograma testenina, koliko i šećera i soli i 15.000 litara suncokretovog ulja.

Selaković će u naredna dva dana, osim Zimbabvea, posetiti i Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će se susreti sa visokim i najvišim zvaničnicima tih zemalja, uručiti donacije Srbije u vidu vakcina protiv korona virusa, ali i pozive za učešće na obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, koje će biti održano 11. i 12. oktobra u Beogradu.

U Zimbabveu je obe doze vakcine protiv virusa korona primilo oko 1,4 miliona stanovnika, što je nešto više od 11,2 odsto ukupnog stanovništva.

U Zambiju je do sada pretežno iz Kovaks sistema stiglo oko 550.000 doza, što je dovoljno da samo 1,5 odsto stanovništva bude vakcinisano sa obe doze, Angola je do sada dobila doza da u potpunosti vakciniše 2,7 odsto stanovništva, dok je u Namibiju stigla količina doza da bude vakcinisano i revakcinisano 4,9 odsto od ukupne populacije.

Selaković se danas, pre dolaska u Zimbabve, sastao u Najrobiju sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Kenije Ababuom Namvambeom, a tokom razgovora konstatovano je da su bilateralni odnosi Srbije i Kenije veoma dobri, kao i da se očekuje nastavak unapređenja saradnje i dalje intenziviranje političkog dijaloga.

Tokom tog sastanka, šef srpske diplomatije je uručio pozivno pismo Namvambeu za ministarku spoljnih poslova Kenije Rejčel Omamu i delegaciju te zemlje da prisustvuju obeležavanju 60 godina od prve Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar