Nikola Selaković, Namibija
Nikola Selaković i predsednik Namibije Hajg Geingoba Foto: Ministarstov spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Namibiji sa najvišim zvaničnicima te države i ocenio da dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška.

Na sastanku sa predsednikom Namibije Hajgom Geingobom (Hage Geingob), šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija zainteresovana za svestrano unapređenje političkog dijaloga kroz razmenu poseta na visokom nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je izrazio zahvalnost na podršci Namibije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, rekavši da dve države imaju obostrani interes da sarađuju na multilateralnom planu.

Sagovornici su konstatovali da postoji zajednički interes za unapređenje ekonomske saradnje, a Selaković je kazao da su srpska preduzeća spremna da se posle dužeg vremena vrate na afrički kontinent, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je ekonomske odnose Srbije i Namibije moguće znatno unaprediti u brojnim oblastima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, rudarstvo, farmacija.

Selaković je obavestio Geingoba o predstojećem obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu i izrazio očekivanje da će šefica diplomatije Namibije doći na skup.

Šef srpske diplomatije se sastao i sa predsednicom Vlade Namibije Sarom Kugongelvom Amadilom (Saara Kuugongelwa-Amadhila), sa kojom je razgovarao o više tema od zajedničkog interesa za dve države, piše u saopštenju.

Selaković je sagovornici preneo žaljenje Srbije i njenih gradjana zbog života koje je u Namibiji odnela epidemija koronavirusa i izrazio nadu da će srpska donacija antikovid vakcina u izvesnoj meri olakšati epidemiološku situaciju u toj zemlji.

Premijerka i predsednik Namibije izrazili su zahvalnost za srpsku donaciju vakcina protiv koronavirusa.

Selaković je sa najvišim zvaničnicima Namibije razgovarao i o programu „Svet u Srbiji“. U okviru tog programa u Srbiji studiraju i mladi iz Afrike, a Selaković je naveo da je veliki broj studenata sa afričkog kontinenta u prošlosti stekao visoko obrazovanje u Beogradu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar