Nikola Selaković Foto:Press Mfa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Beograd poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, s tim da vodi politiku koja ne podrazumeva uvođenje sankcija Rusiji.

Srbija se rukovodi isključivo zaštitom svojih nacionalnih, državnih i političkih interesa, rekao je Selaković posle razgovora sa šefom poljske diplomatije i predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Zbignjevom Rauom.

Selaković je izjavio da su na teritoriji Srbije aktivne dve misije OEBS – u Beogradu i Prištini.

Rad Misije OEBS u Prištini se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je Selaković, uz konstaciju da je za Beograd prioritet povratak interno raseljenih građana.

Na Kosovo se vratilo tri odsto interno raseljenih, što je najmanji procenat na svetu, naveo je Selaković.

On je ocenio da je važno da Misija OEBS u Prištini sačuva statusno neutralan pristup.

Prema rečima Selakovića, vrednost trgovinske razmene između Srbije i Poljske je prošle godine dostigla skoro 1,7 milijardi evra.

Za prvih pet meseci ove godine ostvareno je oko 850 miliona evra. Poljska je među prvih 10 najvećih ekonomskih partnera Srbije i nadamo se da ćemo dostići dve milijarde evra, izjavio je Selaković.

Rau je rekao da ceni napore Srbije da ojača demokratske institucije.

Ovaj region je suočen sa velikim bezbednosnim izazovima. Rat u Ukrajini predstavlja kršenje međunarodnih normi i standarda, izjavio je Rau.

On je naveo da je Misija OEBS u Beogradu spremna da nastavi da pruža pomoć vlastima u oblastima poštovanja vladavine prava, medijskih sloboda, unapređenja ljudskih prava.

Rau je naglasio čvrstu podršku Varšave evropskom putu Srbije i najavio da će ove godine u Beogradu biti otvoen poljski institut za kulturu.

BONUS VIDEO Kako uvesti sankcije Rusiji, a da ne boli?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar