Foto: Shutterstock

Krajem juna Srbija neće otvoriti nijedan klaster u pregovorima sa Evropskom unijom i to zato što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potvrdila je da je sve bilo spremno za otvaranje klastera 3, ali da do toga neće doći zbog neuskladivanja sa režimom restriktivnih mera EU.

Krajem juna u Briselu održava se konferencija na visokom nivou, kojom se završava šestomesečno francusko predsedavanje EU. Srpske vlasti nadale su se da bi na tom skupu mogli da otvorimo bar jedan klaster, ali sada je izvesno da do toga neće doći.

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije, izjavila je za RTS da je Srbija spremna za otvaranje klastera 3, ali da on neće biti otvoren krajem juna.

„Što se nas tiče, mi smo potpuno spremni za otvaranje klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast, međutim, jasno je bilo da nećemo otvoriti klaster u junu, upravo zbog neuskladivanja sa režimom restriktivnih mera. Nisam baš optimista ni što se tiče drugih, ali ima vremena do kraja godine“, rekla je Joksimovićeva.

Ovakav ishod ovogodišnjeg pokušaja da napredujemo ka EU, za Beograd bio je i očekivan.

Da bez uvođenja sankcija Rusiji, Srbija neće moći da napreduje ka EU poruka je koja je stizala u više navrata iz Brisela.

I u amandmanima rezolucije Evropskog parlamenta, koju je danas usvojio Spoljnopolitički odbor EP, nedvosmisleno se traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji i na taj način se jasno odredi da li je na evropskom putu. To je zapravo uslov za otvaranje poglavlja i bilo kakav napredak Srbije ka EU.

Poziva se Srbija da ponovo proceni svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom. Skreće se pažnja i na činjenicu da su i dalje aktivni letovi na realaciji Moskva – Beograd uprkos tome što je zatvoren vazdušni prostor EU za letove ka Rusiji.

Od Srbije se traži i da „prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom“ a to se odnosi i na Regionalni rusko-srpski regionalni humanitarni centar u Nišu.

BONUS VIDEO Nataša Vučković o sankcijama Rusiji -„Sada ili odmah?“ 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram