Nikola Selaković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Nikola Selaković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija od Hrvatske, koja brani teritorijalni integritet Ukrajine, očekuje povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

„Veliki broj zemalja je, upravo u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji, postao bolno svestan da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang, i zato je sve veći broj onih koji odlučuju da olako dato priznanje samoproglašenom Kosovu povuku. Očekujemo da će tim putem poći i Republika Hrvatska, ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusedskih odnosa sa Republikom Srbijom“, naveo je Selaković u pisanoj izjavi.

Selaković je istakao i da je „pozicija hrvatske diplomatije po ovom pitanju najblaže rečeno protivrečna, jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije ni principijelno ni dobrosusedski“.

On je saopštenjem reagovao na izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića-Radmana koji je ranije izjavio za Albanijan post da Hrvatska očekuje da će dijalog Srbije i Kosova „rezultirati pravno obvezujućim sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa“ i da podržava „rešenja koja bi doprinela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu regiona i vodila međusobnom priznavanju“.

„Naš stav je da dijalog Kosova i Srbije nema nikakve veze sa statusom Kosova, već s normalizacijom odnosa dve zemlje…Što se tiče priznanja Kosova od strane Srbije… to je neizbežno“, rekao je Grlić-Radman u danas objavljenom intervjuu.

Selaković je istakao da je šef hrvatske diplomatije tom izjavom „izašao iz okvira zvanične politike EU, koja je po ovom pitanju na statusno neutralnim pozicijama“.

„Srbija, razume se, uprkos željama ministra Grlića-Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, i za to ima čitav niz valjanih razloga, a njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

BONUS VIDEO – Selaković i Lavrov u Njujorku i potpisivanje ugovora o saradnji

Komentari

Svi komentari (2)