Foto: Printscreen Ap/Video

Dokumenta koji su u Njujorku potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov, sadrži četiri stranice, a podrazumeva raspored sastanaka tokom 2023. i 2024. godine. Uočljivo je da nijedan ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišem nivou.

„Sadržaj bukvalno odgovara nazivu: plan konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova za naredne dve godine. Reč je o rasporedu sastanaka tokom 2023. i 2024. godine, a uočljivo je da nijedan ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišem nivou. Dokument ne sadrži nijednu stavku u vezi sa bezbednosnom situacijom povodom agresije Rusije na Ukrajinu. Takođe nema nijedne stavke, niti sastanka vezanog za položaj spornog ruskog centra u Nišu koji je godinama predmet interesovanja stranih ambasada, prenosi Blic.

Kako dalje navodi, plan koji su potpisali ministri Nikola Selaković i Sergej Lavrov poziva se na sporazum još iz vremena Savezne Republike Jugoslavije, iz 1996. godine.

„Na istim osnovama su minulih godina Srbija i Rusija planirale konsultacije o raznim pitanjima bilateralnih odnosa, regionalne i evropske problematike. Reč je o planu bilateralne saradnje. Preciznije, to je spisak planiranih bilateralnih sastanaka i konsultacija između dva ministarstva. Ovaj plan predviđa raspored sastanaka, dešavanja, potpisivanja memoranduma, međuvladine konsultacije koje nisu na najvišem nivou“, navodi Blic.

BONUS VIDEO: Selaković i Lavrov u Njujorku i potpisivanje ugovora o saradnji

Komentari

Svi komentari (3)