Sergej Lavrov i Nikola Selaković Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova, izjavio je da se plan konsultacija sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije potpisuje od 1996. godine, te da je reč o tehničkoj stvari.

„Plan konsulatacija sa MSP Rusije se potpisuje od 1996. godine. Reč je o tehničkoj stvari. Nema kao temu konsultacije bezbednosne politike. Reč je o konsultacijama o bilateralnim odnosima i multiratelanim konsultacijama. Konsultujemno se sa svima, čak i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni“, naveo je Selaković, a preneo je Tanjug.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju, Selaković je kazao da je njegov lični stav da je Srbija mogla i da odbije da potpiše sporazum, ali da u njemu ne vidi ništa suštinski sporno zbog čega bi saradanja Srbije i Rusije na tom planu trebalo da bude prekinuta.

Selaković je na konferenciji za novinare, na pitanje Tanjuga da li će Srbija prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regionima koji od 23. septembra glasaju o pripajanju Rusiji, rekao da u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opšte prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava Srbija ne može da prihvati te rezultate.

„Sa jedne strane principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica“, rekao je Selaković.

BONUS VIDEO Utacaj rata u Ukrajini na Balkan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar