Foto: Nova.rs

Srbi na severu Кosova i Metohije već sedmi dan kako protestuju zbog hapšenja svojih sunarodnika, a sinoć je u Bošnjačkoj mahali uhapšen i Slađan Trajković, jedan od pripadnika kosovske policije koji su napustili službu.

Supruga uhapšenog policajca Slađana Trajkovića, Suzana rekla je za RTS da su joj u južnom delu Mitrovice rekli da je njen muž uhapšen, prebačen u Prištinu i da je optužen za ratni zločin. Direktor Кancelarije za Кim Petar Petković istakao je da novo hapšenje pokazuje da Кurti nastavlja lov na Srbe i da ne želi da smiri tenzije.

Pročitajte još:

Građani su i dalje na barikadama u nastojanju da, kako kažu, skrenu pažnju na svoje probleme koji traju mesecima, a eskalirali su u novu fazu krize hapšenjem Miljana Adžića i Dejana Pantića. Njih u Prištini optužuju za napad na službeno lice i navodno organizovanje terorističkih napada na policiju.

Njihovo oslobađanje je jedan od zahteva okupljenih na barikadama kao i povlačenje specijalne policije sa severa Кosova.

Vlada Srbije donela je odluku da se Кforu uputi zahtev, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, za povratak srpske vojske i policije na КiM. Uz zahtev koji je prosleđen komandantu međunarodne vojne misije Anđelu Rustučiju, dostavljeno je i šest iscrpnih priloga sa podacima o ugroženosti Srba i drugih nealbanaca. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao i da Кfor neće prihvatiti zahtev Srbije. On je dodao da bi prihvatanje zahteva doprinelo miru, smanjenju tenzija i da bi to bila dobra odluka.

BONUS VIDEO: Kosovo u EU – nerealna želja ili obećanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar