stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

SAD veruju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva - korak napred ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta.

Kako javlja Glas Amerike, SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilašta da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina, prenosi N1.

Ovaj korak je neophodan da bi se unapredila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila evro-atlantskoj zajednici, zaključuje se u saopštenju.

zločini na kosovu
Hašim Tači Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se „terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica, čiji je identitet poznati i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici specijalizovanih veća i tužilaštva Kosova.

Pročitajte još:

Usled objavljivanja predloga optužnice, predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je svoj dolazak u Vašington, a specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine ambasador Ričard Grenel rekao da se raduje razgovorima koje će predvoditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, navodi VOA.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare