Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ;

I dok Kadri Veselji negira bilo kakvu umešanost u bilo koje krivično delo, a Hašim Tači se još ne oglašava, optužnice koje je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo protiv njih dvojice i još nekoliko bivših članova OVK koji se terete za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji izazvale su brojne reakcije od ogorčenosti, tvrdnji da su "nevini" do toga da je to još jedan primer širenja jaza između SAD i EU.

Ponosan sam što sam bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova, rekao je Kadri Veselji novinarima i u potpunosti negirao bilo kakvu umešanost u bilo koje krivično delo.

Objavljivanje izjave tužioca pre nego što je Sud potvrdio ili odbacio optužbe, ocenjuje kao presedan i dodaje da  je zabrinjavajuća osnovana sumnja da su motivi tužioca u potpunosti politički.

„Uzimajući u obzir vreme i okolnosti, nekoliko dana pred sastanak u Beloj kući, zaista navodi na sumnje da je ovo slučajnost“, rekao je Veselji.

Vlada Kosova pozvala građane da pokažu smirenost

Vlada Kosova smatra da niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne sudske odluke, izjavio je premijer Kosova Avdulah Hoti i pozvao sve građane da pokažu smirenost.

Kosovski premijer je dodao da on i Vlada veruju da je borba naroda Kosova i Oslobodilačke vojske Kosova bila fer i za slobodu i da će kao takva ostati „jedan od najvažnijih perioda u istoriji zemlje“.

Haradinaj veruje „u nevinost“ Tačija i Veseljija

Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova i ratni saborac Hašima Tačija i Kadri Veseljija u tzv. OVK, izjavio je da veruje u njihovu nevinost i „nevinost svih drugih ratnih drugova“.

„Albanski narod na Kosovu se s pravom borio za slobodu, nakon žestokog ugnjetavanja različitih srpskih režima, koji je trajao skoro vek, a vrhunac je bio Miloševićev režim“, napisao je Haradinaj na svom fejsbuk profilu reagujući na vest da je Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, koje je tzv. OVK počinila nad srpskim civilima tokom sukoba na kosovskoj teritoriji, podiglo optužnice protiv Tačija i Veseljija.

„Oslobodilačka vojska Kosova vodila je čisti rat, što je rezultiralo slobodom i uspostavljanjem Republike Kosovo. Mi verujemo u nevinost predsednika Tačija, predsednika Veselija i svih drugih ratnih drugova“, napisao je Haradinaj, koji je i sam podneo ostavku na premijersku funkciju da bi bio saslušan u Specijalnom tužilaštvu u Hagu.

Rama: Ogorčen sam zbog podizanja optužnica

Izražavajući ogorčenost što je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnice protiv Tačija i Veseljija, premijer Albanije Edi Rama je najavio da će sutra „izaći“ sa javnom reakcijom za sve Albance.

„Otkad sam primio vest…i pročitao imena navodnih zločinaca oslobodilačkog rata na Kosovu, pokušavam, ali nisam uspeo da formulišem prave rečenice da bih izrazio svoje negodovanje“, kazao je Rama.

On je rekao da će ostati do kraja, „zajedno sa svima onima koji su se oružjem borili“ za Kosovo „zatočeno u paklu Slobodana Miloševića“, kazao je premijer Albanije, a prenosi Kosovo onlajn pisanje Gazete ekspres.

Montgomeri: Optužnica dokaz jaza između SAD i EU

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri smatra da je objavljivanje predloga optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veselija još jedan primer širenja jaza između SAD i EU.

On kaže da „niko neće poverovati da je slučajnost“ to što je optužnica obelodanjena uoči predstojećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući i da je reč o pokušaju dezavuisanja Grenelove inicijative.

Montgomeri, međutim, skreće pažnju da „suprotstavljene pozicije SAD i EU garantuju da u doglednoj budućnosti neće biti pronađeno rešenje kosovskog problema“.

Napominje da njegov stav ne predstavlja odbranu Hašima Tačija ili mnogih drugih lidera kosovskih Albanaca za potencijalne ratne zločine.

Ostojić: Nakon optužnice, Tači mora da podnese ostavku

Dugogodišnji novinar i političar Zoran Ostojić smatra da nema bekstva od zločina i da je jedina dilema bila da li će biti optužen Tači ili Kadri Veselji ili – obojica.

On smatra da Tači mora sada da podnese ostavku.

Objavljivanje predloga optužnice nekoliko dana pred razgovore Beograda i Prištine u Vašingtonu može se, kako kaže, tumačiti kao potez sračunat sa ciljem da se Ričard Grenel i drugi pregovarači spasu kompromitovanja i neprijatnosti da razgovaraju sa nekim ko je optužen za ratne zločine.

Kandić očekuje da će optužnica biti potvrđena

Osnivač Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić očekuje da će optužnica protiv najviših predstavnika Oslobodilačke vojske Kosova biti povrđena i da će Drenička grupa biti prva na listi.

Javnost u Srbiji mora da bude pripremljena na to da suđenja neće biti fokusirana na trgovinu organima i
„Žutu kuću“, već da će fokus tužilaštva biti na onome o čemu se najmanje zna, ukazala je ona.

To su, kako je dodala, pre svega zločini prema Albancima, a potom zločini prema Srbima i odnosiće se na zločine u
Đakovici, Prizrenu, Suvoj Reci i Prištini, a najmanje mesta će biti za rasvetljavanje sudbina nestalih.

Nije iznenađenje, kako kaže, to što su na optužnici osnivači OVK, koji se pominju u izveštaju Dika Martija, ali
je dodala da se prvi put pominje neko koga je Marti označio kao šefa Dreničke grupe.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar