Foto: Shutterstock

Na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope nije se našao zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji, saznaje Nova.rs. Kako navodi naš izvor, to znači da su minimalne šanse da se aplikacija Prištine nađe na dnevnom redu Parlamentarne skupštine SE, koja će biti održana u aprilu.

Sjedinjene Američke Države nedavno su zatražile od pojedinih članica Saveta Evrope da spreče ulazak Kosova u tu organizaciju dok Priština ne promeni stav o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). SAD traže da se pitanje ulaska Kosova u tu organizaciju ne stavlja na dnevni red dok Priština ne usvoji „konstruktivniji stav“ o ZSO, čime bi, kako je objavio „Juronjuz“, bio „otvoren put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine“.

Prema saznanjima Nova.rs, zahtev za članstvo Kosova nije bio deo današnjeg dnevnog reda Komiteta ministara SE, koji bi trebalo da donese odluku o tome šta će biti na dnevnom redu Parlamentarne skupštine te organizacije, koja će biti održana u aprilu.

„Ni Parlamentarna skupština ne može doneti takvu odluku u aprilu, čak i u slučaju da je zahtev prosleđen njima. Postoji određena procedura, koja zahteva vreme“, navodi naš dobro obavešteni izvor.

Aljbin Kurti Foto: kryeministri.rks-gov.ne

Inače, nedavno je i nemačka ambasada u Prištini dovela u pitanje članstvo Kosova u Savetu Evrope. Kako je saopštila, većinu za članstvo Kosova u SE biće „teško obezbediti dok god vlasti u Prištini budu odbijale da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO) na KiM“.

BONUS VIDEO Šta menja eventualni prijem Kosova u Savet Evrope?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare