Foto: Nova.rs, Shutterstock

Delegacija Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, tokom nedavnog boravka u Njujorku imala je niz sastanaka sa različitim međunarodnim akterima, uključujući i Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije, s kojim je potpisan protokol o saradnji. Paraf Nikole Selakovića na ovaj dokument izazvao je negativne reakcije Zapada, a posledice ovakve odluke tek će se osetiti, navode izvori Nova.rs.

Prema saznanjima našeg portala, predstavnici SAD nedavno su poručili srpskoj strani da su zabrinuti zbog bliskosti naše države i Ruske Federecije. Po potpisivanju tehničkom sporazuma, nizale su se reakcije predstavnika zapadnih zemalja, koji su tražili objašnjenje zbog čega se u ovom trenutku potpisuje sporazum sa državom koju većina međunarodne zajednice tretira kao agresora i koja se nalazi pod sankcijama.

Pročitajte još...

Zbog svega navedenog iz SAD su, kako navode naši izvori, skrenuli pažnju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na to koliko je štetno povezivati se sa Rusijom u trenucima dok traje agresija na Ukrajinu. Ono što je situaciju dodatno zakomplivalo jeste to što je američka strana, pre sastanka Nikole Selakovića i ruskog ministra Lavrova, organizovala sastanke na najvišem nivou srpskoj delegaciji.

“A onda je, ‘zauzvrat’, kao grom iz vedra neba stigla vest o potpisivanju pomenutog dokumenta sa Rusijom. SAD su bile zatečene odlukom Srbije da potpiše tehnički sporazum sa Ruskom Federacijom i to u Njujorku. Od reakcije SAD Vučića trenutno ‘čuva’ činjenica da još uvek nije formirana Vlada Srbije, ali taj rok ističe za 26 dana. Ovo neće proći bez reakcije i gotovo izvesno će SAD, ali ceo Zapadni svet, povući određene poteze po formiranju Vlade Srbije”, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, nedavno je američki ambasador Kristofer Hil saopštio da se upoznao sa sadržajem dokumenta koji je potpisan u Njujorku. On je, u razgovoru za agenciju Fonet, odgovarajući na pitanje zašto su tražili objašnjenje potpisivanja protokola i da li je to primer koordinisane kampanje pritisaka na Srbiju sa Zapada, rekao da Srbija nije pod napadom, već da Rusija napada Ukrajinu i da su objašnjenje tražili jer je bilo čudno da je na kraju nedelje u UN Srbija potpisala ugovor sa Rusijom.

Upitan da objasni stav da sada niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, Hil je kazao da ljudi treba da razumeju da nije reč o Srbiji, već o Rusiji i o ponašanju Rusije koja čini ratne zločine u Ukrajini i koja je otišla preko granica prihvatljivog za bilo koga.

„Pitanje je zašto potpisivati nešto s njima sada, Rusija treba da se fokusira na to da izađe iz Ukrajine i moli za oprost od nas ostalih“, rekao je Hil.

BONUS VIDEO Preradović: Nema nikakve sumje da ćemo uvesti sankcije Rusiji, traži se modus da to ne uradi Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar