Foto: EPA/EFE

Zbog negovanja i jačanja odnosa sa Rusijom Srbija je svoje političke, ekonomske i finansijske odnose sa EU, pa i vizni režim, stavila na kocku, a sagovornici “Nove” smatraju da ćemo se iz ove situacije teško izvući bez posledica. Nakon nedavnog potpisivanja dokumenta sa ruskom stranom usred Njujorka i upornim odbijanjem da uvedemo sankcije Rusiji, iz EU stižu upozorenja i o mogućoj suspenziji pregovara sa Srbijom.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, Srbija ne prestaje da gura prst u oko Evropskoj uniji. Ne samo što smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, već sada na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku potpisujemo i dokument sa ruskom stranom.

Paraf na Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova za 2023. i 2024. pred TV kamerama stavili su ministri spoljnih poslova Nikola Selaković i Sergej Lavrov, a nakon toga usledile su oštre reakcije iz EU. A one su išle dotle da se preti čak i zamrzavanjem pregovaračkog procesa sa Srbijom.

Diplomata Srećko Đukić navodi za “Novu” da je Srbija kompletne odnose sa EU i SAD-om stavila na kocku.

“To se odnosi na ekonomske i finansijske odnose i investicije. Sve to se akumulira niz godina. Svaki put se dodaje u tu čašu kap po kap. Jednog dana ta čaša može da prelije. Moguće da dođe u pitanje i vizni režim. Ima ona naša poslovica – ‘koga je moliti nije ga ljutiti’. A mi tu EU malo – malo ljutimo, ili stajemo na hlad”, zaključuje Đukić.

Srećko Đukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On kaže da mi treba da poštujemo odnos sa EU, jer nam je tamo sve.

“Čak je i pitanje Kosova na Zapadu. Rusija se tu ne pita. Da je Rusiji stalo do Kosova, imenovala bi svog izaslanika za Kosovo, kao što su to učinile EU, Velika Britanija, SAD, Slovenija… Rusija kao naš veliki partner nema izaslanika, a imala je kad su bili pregovori u Rambujeu i 90- tih godina kada je Čurkin bio za izaslanik za BiH. Mi prema Rusiji pokazujemo velike gestove, pa i na našu veliku štetu, a njihovu minimalnu korist”, navodi Đukić.

Srbija godišnje iz IPA fondova EU dobija oko 200 miliona bespovratne pomoći. Nataša Vučković, generalna sekretarka Centra za demokratiju i bivša poslanica DS, da naša zemlja a kao kandidat za članstvo u EU učestvuje i u brojnim programia ekonomske saradnje, ali da dobija i druge vrste pomoći.

natasa vuckovic
Foto: N1

“O tome šta sve dobijamo iz EU svedoče i brojne table u raznim našim opštinama po Srbiji, da je EU pomogla škole, bolnice… EU ima i veliki program IPARD za pomoć našoj poljoprivredi. Toliko naših poljoprivrednika dobija vrlo povoljne kredite za kupovinu opreme koja im je potrebna i sve druge troškove koje imaju u izgradnji poljoprivrednih kapaciteta i modernizaciji naše poljoprivrede. Da ne govorim o pomoći koji uživaju organizacije civilnog društva, udruženja građana…”, ističe Vučković.

Ona navodi da su ekonomska saradnja i razmena Srbije i zemalja EU ogromne.

“Kao zemlja koja je kandidat za EU, Srbija ima određeni imidž kod poslovnih partnera zemalja članica EU i zbog toga imamo investitore iz tih zemalja. Oni dolaze u Srbiju, otvaraju nove fabrike, nova radna mesta, zapošljavaju ljude… Kada bi na bilo koji način bili zaustavljeni pristupni pregovori sa Srbijom, to bi bio jedan strašan udarac za srpsku ekonomiju”, zaključuje sagovornica “Nove” i dodaje da će ovakvi postupci Srbije intenzivirati pritiske iz EU da se opredelimo.

Foto: N1

Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa za EU kaže za naš list da je potpisivanje dokumenta sa Rusijom šokantno i skandalozno. On navodi da će da usledi “krizni menadžment” iz Predsedništva, ali da ćemo se teško izvući bez posledica. Ipak, veruje da će odluka o tome biti doneta u decembru.

“U ovom trenutku svi čekaju formiranje nove vlade, kakav će biti njen sastav i programsko opredeljenje u smislu uvođenja sankcija Rusiji. Verujem da će EU čekati sa velikim odlukama do samita u decembru, kada će se odrediti dalja budućnost evropskih integracija. Mnogo se poteza vuče istovremeno, a državno rukovodstvo Srbije igra na inertnost EU. Međutim, potpisivanje dogovora sa Rusijom na marginama GS UN je guranje prsta u oko Zapadu, koji neće biti lako zaboravljen, niti oprošten”, smatra Mijačić.

“Srbija prozor Rusiji u Evropu”

Diplomata Srećko Đukić kaže da bi bez Srbije Rusija bila potpuno izbačena iz Evrope.

“Njihove firme mogu da poslu samo u Srbiji. U drugim zemljama Rusi su ostali bez vlasništva u svojim kompanijama koje se bave energentima, bilo nacionalizacijom ili otkupom. Rusija od Srbije ima prozor u Evropu. Pre 320 godina Petar Veliki je prorezao okno u Evropu. To je bilo na severu ka Holadniji, Engleskoj i Nemačkjh, a sada je taj prorez zatvoren i ostao je samo ovaj u Srbiji. To za njih ima strateški značaj”, ističe Đukić.

BONUS VIDEO Kolika je cena Vulinovog puta u Rusiju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare