Aleksandar Vučić Foto: Pink Tv

"Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusiji iz Saveta bezbednosti UN neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu. Za to im treba dvotrećinska većina. Oni mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravni naslednik SSSR. Ali postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje međunarodnog pravnog poretka. Za jednu od tih odluka im je potrebno da Kina bude uzdržana. Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće. Za nas bi to bila katastrofa zbog KiM naravno", rekao je predsednik i kazao da je gotovo siguran da će Zapad pokušati da isključi Rusiju iz Saveta bezbednosti UN.

„Razgovarali smo sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgievom, ona je rekla da će ova zima će biti mnogo teška, a sledeća mnogo teža. Mnoge zemlje će, rekla je, nestati sa radara finansijske stabilnosti“, rekao je Vučić u svom javljanju iz Njujorka za televiziju Pink.

„Pred nama je težak period, meni kažu „Svaki put kad pomeneš Kosovo dalje si od Evropske unije.  Ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože? Da zaboravim Kosovo i naš narod? Da se pravim da nisu ubijana deca? Nemamo mi mnogo izbora. A što se tiče oružja i opreme, mali smo mi, a to su prejake sile. Za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle“, kaže Vučić.

Kako navodi predsednik, važno je da imamo američku podršku za nastavak ekonomskih reformi i ekonomskog napretka Srbije.

„Svet više neće biti isti, sada to osećaju svi. Biće mnogo teško. Neki evropski lideri koji su tražili susret sa Lavrovim, sada su morali da povuku svoje zahteve. Za nas je važno da razgovaramo sa Amerikancima o svemu“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sa Lavrovom je imao dobar razgovor i zahvalio se na podršci teritoijalnom integritetu Srbije.

„Pričali smo i o energetskom aranžmanu. Imao sam i razgovore koje niste mogli da vidite. I sa Hohštajnom, DŽimom o Brajenom. I sa Eskobarom. To su normalni uobičajeni razgovori. Ali sve što sam rekao da je bila tema razgovora sa Salivenom, bila je i tema sa Viktorijom Nuland. Nama je važna američka podrška radi ekonomskog napretka zemlje. Sa druge strane užasno se komplikuje situacija, svet više neće biti isti“, rekao je predsednik.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Njujorku, gde je učestvovao na 77. zasedanju Generalne skupštine UN.

***

BONUS VIDEO: Vučić u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare