Aleksandar Vučić Foto:Youtube/Tanjug News Agency official

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija stalno suočena sa pitanjem kada će uvesti sankcije Rusiji, a to pitanje je postavljeno i tokom jučerašnjeg sastanka u Njujorku.

Na pitanje novinara da li zvaničnici EU vrše pritisak na njega da uvede sankcije Rusiji, Vučić je rekao da je to bio slučaj i tokom jučerašnjeg sastanka, na kom su bili i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.

„Meni su rekli u lice i to pred nas pet ili šest koji smo došli sa Zapadnog Balkana. Pola jučerašnjeg sastanka je bilo ‘kada ćemo sankcije’. Rekao sam da sam odlično razumeo poruku“, rekao je Vučić iz Njujorka za TV Tanjug.

„Niko nije pretio, ali kada je to bila jedina tema sastanka onda samo čekate šta dolazi posle toga“, dodao je srpski predsednik.

Vučić je tokom intervjua ocenio da nijednoj zemlji u Evropi trenutno nije teže od Srbije i to upravo zbog specifičnog položaja naše zemlje.

On je ponovio da sve ide u pravcu svetskog sukoba i dodao da je pitanje šta ćemo moći da sačuvamo za sebe.

„Neće biti lako. Ali da ne pričam šta sledi oko energenata i hrane. Videćete ne samo u Africi, već i u Evropi nestašicu hrane.. Kod nas biće svega dosta, a razgovaraćemo i povećanju plata i penzija. Ljudi moraju da razumeju da je sve vanredno i da to nije pitanje najvijanja, već pitanje raspada sveta i razaranja svetske arhitekture. To nosi troškove i posledice, dolaze teška vremena“, izjavio je Vučić.

„Kurti sve vreme izigrava Zelenskog, on je muva koje dolazi ispod donjeg dela leđa“

Upitan da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija da je Srbija saveznik Rusije i da se plaši tenzija na Balkanu, Vučić je rekao da kosovski premijer Kurti „sve vreme želi da izigrava (Volodomira) Zelenskog“.

Aleksandar Vučić Foto:Youtube/Tanjug News Agency official

„Ja to razumem, takve izjave imaju efekta. Ne treba da potcenjujemo one koji nas doživljavaju kao neprijatelje. Mi svakako ne možemo da prihvatimo njegove ideje o nepostojanju Srbije i Srba na Kosovu“, rekao je Vučić.

On je naveo kako kosovski predstavnici zgradu UN-a mogu da vide „jedino ako ih uvede neki službenik“.

„Kao što i ja mogu da uvedem bilo koga sa ulice. Sali ne mogu ni da priđu, ni da je vide ni na razglednici“, rekao je Vučić.

„On sve vreme hoće da izigrava Zelenskog, računajući da je Zapad siguran pobednik, i hoće da se postavi u vrhu njihovih, to se kod nas kaže drugačije, muva koje dolaze ispod donjeg dela leđa. On sve vreme provocira izazivajući sukob, ali mi ćemo to izbeći“, dodao je još srpski predsednik.

Vučić: Nama je bolna rana 1999. i 2008. godina

Predsednik Srbije je naveo kako u trenutnoj situaciji u svetu „niko više nema strpljenja i neće da sasluša nikoga“.

Aleksandar Vučić Foto:Youtube/Tanjug News Agency official

„Nama je bolna rana 1999, 2008. godina. Baš ih briga, (Džo) Bajden je danas rekao da su Rusi besramno izvršili invaziju na teritoriju druge države, znate koliko poštujem predsednika Bajdena, ali šta se dogodilo 1999. godine. To je bilo više nego besramno“, izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da je 1999. godine Srbija bila napadnuta i da nije ušla na teritoriju druge zemlje.

„Kako da objasnite da pravila moraju da važe jednako za sve“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO – Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar