Foto:Tanjug/Zoran Zestic; Filip Krainčanić/Nova.rs; Medija centar Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije odlučio da li će ići na Cetinje na ustoličenje mitropolita Joanikija. Kaže da sagledava "sve" i da će prelomiti 2. ili 3. septembra. Dakle, u fotofinišu, jer je ustoličenje mitropolita Joanikija zakazano za 5. septembar. I tako se nastavlja jedna vrlo “zategnuta“ saga o odnosu Vučića i vrha pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja je godinama unazad puna nekada pritajenih, a nekad vrlo otvorenih tenzija.

“Još nisam odlučio, sagledavam sve i neću se rukovoditi onim što govore bezbednosne službe, već ću doneti odluku zasnovanu na političkim argumentima. O odluci ću obavestiti javnost 2. ili 3. septembra”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li će ići na ustoličenje mitropolita Joanikija i naglasio da ni na koji način ne želi da „izaziva dodatne tenzije ili da bilo kome pravi bilo kakve probleme“.

Istakao je da želi “mnogo uspeha mitropolitu Joanikiju i patrijarhu Porfiriju na njegovom svetom putu, a našem vernom narodu u Crnoj Gori dobru i bolju budućnost“.

Zvuči kao odbijanje poziva.

Vučić “zamoljen” da ne dolazi na litije

Istoričar i verski analitičar Vladimir Veljković rekao je nedavno i da odluka da se smeni rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović ima veze sa Vučićem.

“Ova osluka može biti sporna kada je u pitanju procedura, jer Sinod tek treba da se izjasni o toj odluci. Perović je bio zapažen tokom litija, on je preneo molbu Mitropolije crnogorsko-primorske Aleksandru Vučiću da ne dolazi u Crnu Goru tokom protesnih litija, što mu u Beogradu nije zaboravljeno“, kaže Veljković.

Ipak, ostaje da čujemo konačnu odluku 2. ili 3. septembra.

Zanimljivi su bili i događaji oko slanja poziva Vučiću. Dok su iz Mitropolije crnogorsko-primorske stizale informacije da je poziv šefu srpske države upućen i da nisu dobili nikakav odgovor, on je tvrdio da je reč o izmišljenoj vesti i da će on razmisliti ukoliko dobije poziv da li će otići za Crnu Goru.

Istorija sukoba sa Amfilohijem

Simbolike ima i u tome da je poslednji put u Crnoj Gori Vučić bio na sahrani mitropolita Amfilohija, sa kojim je godinama ranije bio u vrlo zategnutim odnosima.

Danima pre toga glavna tema srpske i crnogorske javnosti bila je da li će Vučić govoriti na sahrani, kako se uveliko spekulisalo. A kako je, navodno, on tražio.

Nije se desilo.

Samim tim otvorena je nova tema – zašto nije i ko ga je u ovoj nameri sprečio?

Foto: Radio Svetigora/Youtube

Odgovor je dao sam predsednik.

“Niti sam tražio, niti je sahrana Amfilohija bila mesto i vreme da govorim, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitan ko je odlučivao da li će on govoriti na sahrani crnogorskog poglavara SPC.

On je istakao da je njegova odluka bila da ode u Podgoricu kako bi odao počast jednoj “velikoj, harizmatičnoj osobi“, sa kojom se kako je rekao “nije uvek u svemu slagao“.

Koliko je to “nisu se uvek slagali” zapravo veliko, najbolje su ilustrovale reči pokojnog mitropolita Amfilohija, koji je vrlo otvoreno kritikovao politiku srpskog predsednika, naročito prema Kosovu, te ga nazivao “izdajnikom i neznalicom”.

Vučić je izdajnik i neznalica

Istorija tog turbulentnog odnosa započeta je 2013. godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. U otvoreni sukob ušli su četiri godine kasnije, kad je krajem 2017, Amfilohije sastavio i potpisao apel za odbranu Kosova i Metohije, čiji sadržaj je bio u suprotnosti sa politikom o Kosovu za koju se zalagao Vučić.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom”, kazao je Amfilohije uoči Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Teške reči na račun predsednika Srbije Amfilohije je izneo i krajem 2019, kad je Vučića nazvao neznalicom, komentarišući njegovu izjavu “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

“Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica”, rekao je tim povodom podgoričkim “Vijestima”.

Amfilohija će naslediti Joanikije, čovek koji je godinama bio “desna ruka” pokojnog mitropolita.

Otud, možda, ovoliko snebivanje predsednika…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare