Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ; Nemanja Jovanović/Nova.rs; TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije biće održana 6. februara, nakon čega će otpočeti i formiranje Vlade. Prema saznanjima portala Nova.rs doskorašnji predsednik Skupštine Vladimir Orlić najozbiljniji je kandidat za ministra odbrane.

Iako se Vladimir Orlić u medijima spominjao kao jedan od kandidata za predsednika Narodne skupštine Srbije i drugi mandat na čelu zakonodavnog tela, izgledno je da će se preseliti u Nemanjinu 11.

“Vladimir Orlić najozbiljniji je kandidat da zameni Miloša Vučevića na mestu ministra odbrane u Vladi Srbije”, kaže izvor portala Nova.rs.

Vladimir Orlić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Za 6. februar zakazana je konstitutivna sednica Narodne skupštine, a na dnevnom redu prve sednice je šest tačaka: potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela, kao i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon konstituisanja krenuće se u formiranje Vlade, a prema poslednjim najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića ona bi mogla biti formirana do 15. marta.

“Bilo važno da parlament izabere vladu što se nas tiče najkasnije, iako to nije ustavni okvir, do 15. marta i da probamo do kraja marta da izglasamo važne zakone, da bi u aprilu mogli oni da donesu u Evropi određene odluke, tako da bi to prvo raspoređivanje tog novca moglo da bude već u maju ili početkom juna“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle osam godina u Parlamentu viđen za Nemanjinu

Vladimir Orlić član je Srpske napredne stranke od 2008. godine gde je obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova, a bio je i predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije.

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi SNS-a 2012, 2014. i 2018. godine, za odbornika u Skupštini opštine Čukarica 2016. godine.

Odbornik u Skupštini grada Beograda bio je od 2016. do 2022. godine.

Za narodnog poslanika sa liste koju je predvodio SNS izabran je 2014, 2016, 2020. i 2022. godine.

Foto :M.A./ATAImages

Orlić je obavljao dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe SNS u parlamentu od 2016. do 2020. godine, te potpredsednika Skupštine od 2020. do 2022. Godine, a od 2022. do 2023. bio je predsednik Skupštine Srbije.

BIRN je 2018. objavio dokumentaciju koja pokazuje da je inspekcija Ministarstva prosvete angažovanje Orlića i Aleksandra Martinovića kao predavača u u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji ocenila nezakonitim. Orlić je u maju 2020, u gostovanju na TV N1, negirao da je zaposlen u toj školi, ali je BIRN sutradan objavio dokumentaciju koja pokazuje da je on bio angažovan kao predavač na master studijama za školsku 2019/20 godinu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare