Foto: Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će danas biti postavljen novi v.d direktora EPS-a, a prema saznanjima Nova.rs izbor će najverovatnije biti između izvršnog direktora EPS-a Miroslava Tomaševića i dugogodišnjeg kadra SPS-a i bivšeg ministra Aleksandra Antića. U ovom trenutku, čini se da je fotelji bliži kadar SPS.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu predsednik Vućić je pored krize u Ukrajini i energetske situacije u zemlji naglasio da će na današnjoj sednici Vlade biti postavljen v.d direktora Elektroprivrede Srbije. Ove informacije, međutim, Nova.rs nije uspela da potvrdi, ali više izvora nam je potvrdilo da bi o tome trebalo da bude reči na sednici.

Ako je verovati na reč predsedniku, time će barem privremeno biti stavljena tačka na mesto prvog čoveka Elektroprivrede Srbije. Budući da je više puta menjao rokove do kojih bi trebalo da bude postavljen direktor nakon smene Milorada Grčića. Od tada, predsednik je obećavao da će biti novo postavljenje za par dana, pa za sedam ili 10 dana, a najnovije obećanje je dao sinoć – da će biti danas.

Od kada je smenjen Grčić, bilo je nekoliko kandidata o kojima je i Nova.rs pisala, ali je prema našim saznajima izbor „pao“ na dva imena: izvršni direktor Miroslav Tomašević i bivši ministar energetike i direktor „Koridora“ Aleksandar Antić. Pored  ova dva imena, stidljivo se pojavljuje i ime Zorana Rajovića, koji je tehnički direktora EPS-a.

Sindikalci iz EPS-a rekli su za Nova.rs da je tačno da se već neko vreme u firmi priča da će novi direktor biti Tomašević, ali da još uvek nemaju precizne informacije.

„Tomašević je dobar inženjer, zaista ne bismo imali ništa protiv toga da on bude novi direktor, ali to sada samo Vučić zna, niko drugi. Problem je što Grčić i dalje ima veliki uticaj u firmi, praktično nije ni otišao, i dalje vedri i oblači u EPS-u. Sa druge strane, nisam siguran da Antić ima velike šanse, ali sve je moguće“, podvukao je za naš portal sindikalac u EPS-u Milan Đorđević.

Krajem 2021. godine, kada je već bilo gotovo izvesno da će Grčič biti smenjen, prvo ime koje se spominjalo bio je Miroslav Tomašević. Kao što je Nova.rs ranije objavila, Tomašević, koji je aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije, prvi je favorit da sedne u fotelju direktora EPS-a. Njegovi stručni kvaliteti nisu sporni, a na sednici Vlade koja je bila otvorena za medije, Vučić je oko stručnih stvari komunicirao isključivo sa Tomaševićem.

On nije novo lice, budući da je prošao sve strukture EPS-a, a 2017. godine bio je kandidat za direktora. Nakon havarije u EPS-u, kada je gotovo 100.000 domaćinstva ostalo bez struje, Tomašević je podvukao da se sistem nije raspao, te da je pogrešno predstavljati probleme na ovakav način.

Miroslav Tomasević Foto:printscreen/PINK

Radnici su više puta isticali da ne bi imali ništa protiv da on bude novi direktor, ali da im pored toga nije jasno gde je „zapelo“ u odluci.

Sa druge strane, informacije da je socijalista kandidat za direktora dolazi iz političkih krugova. Iako je Antić dugogodišnji član Socijalističke partije Srbije, od povratka SPS na vlast praktično je bio neizostavan deo svake garniture, bez obzira koliko njegova stranka imala udela u vlasti.

Aleksandar Antic
Aleksandar Antić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Bio je ministar energetike, a onda i saobraćaja, da bi nakon prošlih izbora dobio mesto direktora u „Koridorima Srbije“. Sve to govori da je Antić čovek od poverenja ne samo SPS, već i SNS, te da njegov izbor ne bi bilo nelogičan potez vlasti.

Bonus video: Grbović: Pred izbore hapšenje 20 osoba povezanih sa prislušnim centrom EPS

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar