Foto: JKP Beogradske elektrane/Promo; printscreenpink; EPS

Smenom Milorada Grčića završena je jedna neslavna era prepuna afera i problema sa kojima se muči posrnuli gigant, Elektroprivreda Srbije, ali nova era još uvek nije počela. Dok traju prepucavanja na relaciji sindikati- ministarka Zorana Mihajlović, mesto direktora ostaje upražnjeno, ali se neka imena pojavljuju. Među njima, najglasnije se spekuliše o Vladimiru Markoviću, Miroslavu Tomaševiću i Radetu Basti.

Pre više od dve nedelje, Milorad Grčić, popularni Mića, podneo je ostavku na mesto direktora EPS-a. Njegovu ostavku je najavljivao, a praktično i posredno zatražio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio Grčiću da očekuje njegovu reakciju zbog haosa nastalog nakon snega. Nakon toga lider SNS poručio mu je da nešto drugo radi u 2022. godini.

U svom pismu kojim je zvanično podneo ostavku, Grčić je okrivio ministarku Mihajlović za loše stanje u energetskom sistemu Srbije, nakon čega je njihov sukob nastavljen na nivou saopštenja i izjava. Dok traje rat unutar SNS oko kadrovske politike, nekada veliki gigant, a sada sistem koji na nekoliko dana ima probleme sa požarima, eksplozijama i proizvodnjom, još uvek čeka da dobije direktora.

Iako je predsednik najavio da će pitanje prvog čoveka EPS-a biti rešeno kroz nekoliko dana, za sada konkretnih koraka nema, ali se u javnosti potencijalno spominje par imena, od kojih će neko i definitivno postati direktor.

Miroslav Tomašević – čovek sistema

Krajem 2021. godine, kada je već bilo gotovo izvesno da će Grčič biti smenjen, prvo ime koje se spominjalo bio je Miroslav Tomašević. Kao što je Nova.rs ranije objavila, Tomašević, koji je aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije, prvi je favorit da sedne u fotelju direktora EPS-a. Njegovi stručni kvaliteti nisu sporni, a na sednici Vlade koja je bila otvorena za medije, Vučić je oko stručnih stvari komunicirao isključivo sa Tomaševićem.

Miroslav Tomasević Foto:printscreen/PINK

On nije novo lice, budući da je prošao sve strukture EPS-a, a 2017. godine bio je kandidat za direktora. Nakon havarije u EPS-u, kada je gotovo 100.000 domaćinstva ostalo bez struje, Tomašević je podvukao da se sistem nije raspao, te da je pogrešno predstavljati probleme na ovakav način.

Vladimir Marković – „Duga ruka“ Milorada Grčića

Kao drugi kandidat spominje se izvršni direktor za razvoj strateških projekata EPS-a, Vladimir Marković. Ukoliko pitate Milorada Grčića, Marković nije drugi, već prvi i jedini izbor za direktora. Prema rečima radnika EPS-a, u pitanju je čovek koji je blizak Grčiću, pa bi njegovo imenovanje značilo da ostavka Grčića ne bi donela nikakve velike promene u ovom sistemu.

Vladimir Marković Foto:EPS

Kako je objavio dnevni list “Danas”, Marković je faktički bio Grčićev zamenik u preduzeću i zbog toga ima njegovu, ali i podršku uticajnog biznismena, člana Srpske napredne stranke, zainteresovanog za kadriranje u elektroenergetskom sektoru Srbije.

„Vladimir Marković je Grčićev čovek. Ako bi on bio izabran na mesto direktora to bi bilo loše za interese preduzeća jer bi se nastavilo sa nakaradnom politikom iz perioda Grčića koja je dovela do kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje“, rekao je za “Danas” sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Rade Basta – kandidat iz senke

Pored Markovića i Tomaševića, treće lice koje se spominje kao novi direktor je Rade Basta, prvi čovek Beogradskih “Elektrana”. Iako njegova biografija nije dostupna čak ni na sajtu preduzeća u kojem radi, kroz javni nastup Basta je u svakom trenutku građanima stavljao do znanja da je nesporno čovek na koga može da računa SNS i njen lider Aleksandar Vučić. Branio je predsednika kada je to trebalo, a čak je iskoristio priliku da čestita na imenovanju ambasadora Kristofera Hila, koji figurira kao novi ambasador u SAD u Srbiji.

Basta je javno zagovarao da su Srbiji potrebne nuklearne elektrane, čime bi se rešio energetski problem, a simptomatično je da je jedan od glavnih zagovornika ovog vida energije bivši direktor Milorad Grčić.

Grčić bio juče u svom kabinetu, stanje u EPS-u alarmantno

Odlagač na kopu Tamnava Zapadno polje Foto: JP EPS

Kako Nova.rs saznaje od radnika iz ove firme, bivši direktor Milorad Grčić juče je svraćao do svoje bivše kompanije, ali niko ne zna šta je razlog tome. Pored toga, radnici ističu da stanje u EPS najlošije u poslednjih 30 godina.

“U firmi vlada totalno bezvlašće. Mašine nam staju, vozila se kvare, nedostaju delovi, sveopštio je javašluk. Na kopu je kolaps totalni, svugde se nalazi blato, a vozilom ne može da se priđe ni do jednog bagera. Molimo se Bogu da se ne desi ponovo neka havarija”, priča sagovornik iz sindikata EPS-a.

Na pitanje ko bi mogao da bude novi naslednik Grčića, naš sagovornik kaže da je najbliži fotelji Tomašević, ali da ni pomenuta dva kandidata nisu bez šansi.

Bonus video: Ne prestaje partijski rat o krivici za stanje u EPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare