Vucic Brisel
Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana 16 od 27 članica Unije direktno ili indirektno govorilo o neophodnosti pridruživanja Srbije sankcijama protiv Rusije, ali da to ne znači da Beograd treba da napusti evropski put.

Tokom obraćanja javnosti iz predsedništva Srbije, Vučić je rekao da zbog pritisaka sa kojima se suočio na samitu u četvrtak, u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji, „ne treba ići u drugu krajnost“.

„Vidim da u zemlji postoji velika histerija protiv EU, ali ne treba da pomislimo da možemo da imamo bolje partnere od onih iz EU ili da možemo da imamo neki drugi politički put. Nemojte da smetrnete s uma da novac koji imamo imamo zahvaljujući ogromnom broju investicija, koje su u najvećem broju iz EU, i podršci koju imamo od Unije“, kazao je Vučić.

Pročitajte još:

Naveo je da to govori „zato što u politici mora da postoji racionalan pristup, i bar ponekad glas pragmatičnog pristupa koji vodi računa o interesima Srbije“.

„Nama u stranim kompanijama radi 300.000, a indirektno 500.000 ljudi. Najveći deo tih kompanija, bar dve trećine, su firme iz EU. Iako oni ne žele da čuju koliko je nama važno da sami odlučujemo o uvođenju sankcija i koliko su nam i Kinezi i Rusi značajni, mi nastavljamo evropski put“, rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija na evropskom putu „mora mnogo toga da uradi do decembra“, pre svega u oblasti vladavine prava.

BONUS VIDEO: Pavle Grbović i Miloš Jovanović: Šolc, Kosovo, sankcije – Srbija staje na putu ka EU? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)