Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan /Nova.rs

Na Izbornoj skupštini Srpske napredne stranke, čije održavanje je planirano za 13. novembar, Aleksnadar Vučić neće biti reizabran za predsednika partije, saznaje Nova.rs.

Kako je rečeno našem portalu iz vrha SNS, izbor predsednika stranke neće biti tema. To je odloženo defitinivno za period posle izbora.

“Predlog da se odloži izbor predsednika SNS na poslednjoj sednici Glavnog odbora stranke je izneo Branislav Nedimović. Tad je dogovoreno da se o tome diskutuje na Predsedništvu, a sada znamo da će se definitivno izbor šefa stranke odložiti za period posle izbora”, navodi naš sagovornik.

Pročitajte još...

Na pitanje zašto se odlaže izbor Vučića i da li postoji mogućnost da neko drugi bude umesto njega, izvor Nova.rs navodi da je mala verovatnoća da neko zauzme njegovu poziciju.

“Izbor predsednika stranke odložen je, pre svega, zato što Vučić hoće da sačeka rezultate glasanja na parlamentarnim, beogradskim i predsedničkim izborima. On želi da kao pobednik izbora dobije novi mandat u stranci, a ukoliko nekim slučajem rezultati ne budu dobri po SNS, on će tražiti da se utvrdi njegova odgovornost, kao i odgovornost rukovostva stranke. O tome će se u tom slučaju diskutovati na stranačkim organima. Ipak, moram da naglasim da niko nema podršku u stranci kao on i ne verujem da bi članstvo tako jednoglasno nekoga prihvatilo poput Vučića”, kaže izvor Nove, koji je imao šta i da zameri svojim partijskim kolegama.

“Bez obzira što je odluka vrha stranke da se ne bira predsednik na Izbornoj skupštini, neverovatno je to što se nijedan odbor u prethodnim danima nije oglasio i apelovao da je zbog budućnosti stranke važno da se Vučić ponovo izabere za predsednika u najkraćem mogućem roku. Makar iz poštovanja prema čoveku zbog kojeg su tu gde jesu, mogli su da pošalju neko saopštenje i da traže od njega da ne odlaže reizbor”, zaključuje sagovornik našeg portala.

Podsetimo, visoki funkcioner Srpske napredne stranke i ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, predložio je na poslednoj sednici Glavnog odbora te partije da se odloži izbor Aleksandra Vučića za predsednika SNS. Umesto u novembru, kad je planirano glasanje za ključne funkcije, Nedimović je zatražio da se izbor lidera naprednjaka odloži do završetka predsedničkih izbora u Srbiji.

„Taj njegov zahtev uneo je zabunu kod prisutnih članova Glavnog odbora i onda je doneta odluka da se o tome raspravlja na Predsedništvu SNS. To je bila ključna tema sastanka vrha stranke. Sve ostale teme su se odnosile na tehnička pitanja“, navodi naš izvor.

Sagovornik Nova.rs rekao je tada da bi, u slučaju da prođe Nedimovićev predlog, Vučić praktično bio v.d. predsednika stranke, odnosno predsednik u tehničkom mandatu.

„Članstvo je podeljeno reagovalo na ovaj predlog. Deo njih je bio protiv toga da se izbor predsednika odlaže, jer bi tako Vučić suštinski bio v.d. predsednik stranke do aprila“, objašnjava naš sagovornik.

BONUS VIDEO Igor Božić: Vučić je majstor u zameni teza

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare