Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Treći put u poslednje tri godine Aleksandar Vučić je najavio je da će se povući sa mesta predsednika Srpske napredne stranke. Prvi put je to učinio 2017, kada je povlačenje sa najjače stranačke funkcije oročio za 2019, pa je potom to izjavio i krajem prošle godine, da bi pre dva dana ponovo najavio odlazak sa mesta predsednika SNS-a. Da li se zaista može očekivati da Vučić prepusti čelnu poziciju u stranci, koja na njemu temelji visok rejting, a on na njoj jaku vlast? Šta zapravo stoji iza njegovih velikih najava?

Da je bilo kako je najavljivao, Vučić danas ne bi bio predsednik Srbije. On je pre tri godine, u vreme kada je Tomislavu Nikoliću isticao predsednički mandat, na medijske spekulacije odgovarao da mu “ne pada na pamet” da se kandiduje za novog šefa države.

Iste te 2017. godine rekao je da će SNS novog lidera dobiti 2019, a potom i za Vidovdan ove godine. Već sada je izvesno da se to ipak neće dogoditi.

Međutim, Vučić je u petak izjavio da će se u 2020. povući sa funkcije predsednika stranke, te da je sve pomerila korona.

U ove njegove najave, posle svega, danas malo ko veruje. Sociološkinja Vesna Pešić kaže za Nova.rs da Vučić najavama o odlasku sa mesta predsednika SNS želi da pokaže da je on čovek koji voli Srbiju, a ne vlast.

Foto:N1

„On hoće da poruči biračima da tu nije zbog vlasti, već zbog države i naroda. Njegove laži su strateška stvar i prestigli smo ceo svet po fejknjuzu, ali postoji velika masa ljudi koja njemu zaista veruje. Poznajem ga iz vremena kada je prvi put postao poslanik i tada je imao 24 godine. Tada je bio jedan od najluđih zagovornika ratova. Cela njihova ideologa zasnivala se na lažima“, navodi Pešić i dodaje da je sve bilo suprotno od onoga što je rekao.

Pešić: Uveravao nas je da mu ne pada na pamet da bude predsednik

„Pričao je da smo najbolji u Evropi, a u svemu smo poslednji. Sada priča kako će srpska ekonomija biti najbolja u Evropi, kako će zdravstveni radnici dobiti veće plate, a to se nije dogodilo. Neki su dobili i manje“.

Ona kaže da ne veruje ni u njegovu izjavu da ne bi voleo da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima.

„Uveravao nas je i ranije da mu ne pada na pamet da bude predsednik Srbije, kada je Tomislav Nikolić još bio na toj funkciji i bio jedan od retkih koji nije kršio Ustav. Ali ne, on je morao da izmisli neki Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom, da mu da vilu na Dedinju, pa da postane predsednik“, navodi Pešić.

Popović: Još jedna Vučićeva šarada

U Vučićeve najave o povlačenju ne veruje ni Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku. On kaže da je to samo jedna od brojnih njegovih šarada.

Foto;N1

„Ne verujem da će se Vučić povući sa pozicije koja mu daje moć. On je bukvalno jedina institucija u ovoj zemlji i takve njegove najave ne shvatam ozbiljno. Mislim da je to njegova predstava za birače. On im kaže da će se povući, da će naći nekog boljeg, a onda će im reći da je on hteo, ali da nije bilo boljeg“, ocenjuje Popović u izjavi za naš portal.

Anđelković: Vučić svestan da je povlačenja za njega opasno

Sa druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković misli da je Vučić svestan da mora da stvara garnituru naslednika, kao i da se do sada nije povukao iz SNS jer je to za njega bilo opasno.

Foto:Medija centar Beograd

„Politika nas uči da u slučaju povlačenja sa funkcija u stranci, novi kadar će posle određenog vremena samostalno da donosi odluke. Vučić je svestan da je to dobro za Srbiju, ali je opasno za njega. U prethodnom periodu bilo je dosta turbulentih situacija, a donošenje takvih odluka zahteva politički mir. On će verovatno to da uradi kada prođu parlamentarni izbor. Verovatno je procenio da će to biti najpogodiniji trenutak“, kaže Anđelković za naš portal i dodaje da je SNS sinonim za Vučića, ali i da ta stranka ne može da se zasniva samo na njemu.

Na srpskoj političkoj sceni najveću moć imali su uvek lideri stranaka koje su na vlasti. Bivši predsednik države Tomislav Nikolić uticaj i moć je izgubio kada je podneo ostavku na mesto predsednika stranke i prepustio ga Aleksandru Vučiću.

U vreme demokrata najmoćniji političar bio je predsednik države i DS-a Boris Tadić, a ne tadašnji premijer Mirko Cvetković, iako je funkcija predsednika vlade jača od predsedničke.

Jasno je da i danas, mada ima najveća ovlašćenja, premijerka Ana Brnabić ima značajno manji uticaj od predsednika Vučića i zove ga „šefe“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare