Sabac protest
Protesti u Šapcu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Na dnevnom redu sednice Evropskog parlamenta danas će se naći predlog “Rezolucije o Srbiji” u kojoj se poseban akcenat stavlja na prinudni rad zaposlenih u kineskoj fabrici Linglong i nasilju koje je viđeno tokom ekoloških nedavnih ekoloških protesta. Kako saznaje Nova.rs, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate) uputila je, pored toga, amandman kojim se zahteva da EP osudi zajedničko delovanje srpske policije i huligana.

Kako je eksluzivno objavio naš portal, zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica.

Foto: Printscreen

Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom(koja je ujedno i njihov pridruženi član).

U dokumentu koji je objavio naš portal, poslanici EP su izrazili zabrinutost zbog zbog položaja radnika u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu, nasilju na ekološkim protestima, ali su napomenuli da Srbija i dalje kaska kad je reč o medijskim slobodama, navodeći primer napada na opozicionarku Mariniku Tepić, kao pokazatelj kako funkcionišu mediji koje sponzoriše vlast.

Pred sednicu EP, iz redova socijaldemokrata je upućen amandman koji se odnosi na nedavne događaje u vezi sa zaštitom murala Ratka Mladića na Vračarau.

“Predlažemo da se osudi uloga huliganskih grupa u zaštiti murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu. Incidenti koji su pratili taj događaj razotkrili su bliske veze huligana i policije”, navodi se u tekstu.

Pročitajte još...

Podsetimo u sličnom tonu su se poslanici EP osvrnuli i na nedavne ekološke proteste i činjenicu da su i tu huliganske grupe i policija koordinisano delovali.

“Izražavamo zabrinutost zbog očigledne nespremnosti vlasti da obezbede trajno uklanjanje murala, koje je u suprotnosti sa željama stanara i opštinskim odlukama”, navodi se u amandamnu koji će danas biti predložen.

BONUS VIDEO: Reditelj Goran Marković o protestima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar