Foto: EPA/DUMITRU DORU/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Na sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije koji će se održati u četvrtak, 28. januara, međustranački dijalog neće biti posebna tačka dnevnog reda. Kako saznaje Nova.rs od izvora iz Evropskog parlamenta, srpska strana je odbila da tu temu stavi kao posebnu tačku na dnevni red.

Reč je o prvom sastanku parlamentaraca Srbije sa delegacijom Evropskog parlamenta nakon izbora održanih u junu 2020. Izvor Nova.rs u EP navodi da je tokom dogovora oko održavanja sednice bilo određenih problema.

„Bilo je problema oko agende. Nismo mogli da se dogovorimo oko dnevnog reda jer srpska strana nije želela da stavi nekoliko tačaka na listu“, navodi izvor Nova.rs.

Iako je delegacija Evropskog parlamenta, između ostalog, želela da se na sednici govori posebno o međustranačkom dijalogu, taj predlog je odbijen.

„Srpska strana nije želela da to uvrsti kao posebnu tačku. Na kraju će na dnevnom redu biti samo jedna tačka u okviru koje će poslanici moći da govore o svemu“, navodi naš izvor.

Sastanci ovog tipa traju od tri do četiri sata. Ovaj međutim neće trajati duže od dva zbog pandemije koronavirusa. To je sada pravilo Evrospkog parlamenta i Srbija tu neće biti izuzetak.

Izvor Nova. rs navodi i da su srpski parlamentarci želeli da razgovaraju duže, ali da to neće biti moguće. Negodovali su zbog toga ali i zbog odluke da se na ovom sastanku ne glasa o deklaraciji.

„Glasanje neće biti moguće jer je sastanak onlajn. U tim uslovima ne može da se kontroliše tok glasanja“, objašnjava naš izvor iz EP.

U četvrtak će biti održan prvi sastanak parlamentaraca Evrope i Srbije nakon izbora održanih u junu 2020. godine. Zbog koronavirusa i pandemije sednica će biti održana onlajn i biće javna.

Sednicom će ispred Evropskog parlamenta kopredsedavati Tanja Fajon koja je predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU i Vladimir Orlić ispred Narodne skupštine Republike Srbije. Nakon sastanka Evropski parlement će izdati saopštenje za medije u kojem će navesti sve detalje.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) uspostavljen je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 2013. i čine ga Delegacija Evropskog parlamenta i Delegacija Narodne skupštine.

Razgovor srpskih i evropskih parlamentaraca odvijaće se u istom dana kada se očekuje i telefonski razgovor Dejvida Mekalistera i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića. Tema tog razgovora je budući dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Posrednik međustranačkog dijaloga je Evrospki parlament.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar