Volfgang Petrič Foto: Solum, Stian Lysberg / AFP / Profimedia

Austrijski diplomata i nekadašnji specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič izrazio je u emisiji Studio N1 Live sumnju u uspeh koncepta SAD u daljem toku pregovora Beograda i Prištine. "Ekonomija je jako važna, ali ako ne uspostavite politički kompromis između Beograda i Prištine, kako možete da zamislite bilo kakav progres, strane investicije i poslove da uopšte mogu da uspeju", rekao je on.

On je naveo da je Miroslav Lajčak iskusan političar i da je vreme da se reši ovaj konflikt koji „predugo traje“.

„Prvo da napomenem pozitivni deo ove priče. Dobro je što su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija shvatile da nešto mora da bude učinjeno. Već predugo traje ovaj konflikt koji nije rešen. Nažalost, EU i dijalog koji oni vode između Beograda i Prištine je stao. Sada, EU ima specijalnog izaslanika za posredovanje u dijalogu Miroslava Lajčaka, koji je veoma iskusan političar, i on ima kompetencije. Sa američke strane imam sumnje, i jasno o tome govorim“, navodi Petrič za N1.

Izražava sumnju da su ekonomska pitanja važnija nego politička.

„Da, ekonomija je jako važna, ali ako ne uspostavite politički kompromis između Beograda i Prištine, kako možete da zamislite bilo kakav progres, strane investicije i poslove da uopšte mogu da uspeju. Potreban je jasan okvir rešenja ovog konflikta, da bi se završio, i tek onda će obe strane steći poverenje. Tek nakon toga možemo da započnemo novu budućnost između Beograda i Prištine“, pojašnjava on.

Prema njegovim rečima, formula koju je izeo američki diplomata Ričard Grenel da će SAD rešiti ekonomska pitanja, dok će politička pitanja biti prepuštena EU, „nije uveren da može da radi“.

„Dokle god da su Evropljani i Amerikanci radili u prošlosti, neki napredak je mogao da se ostvari. Sada vidim, sa velikom zabrinutošću, SAD hoće da idu same, i ne verujem da evropsko pitanje može da se reši sa američke strane. Potrebna nam je jaka evropska saradnja, i Evropska unija treba da bude na čelu te misije“, ocenjuje on.

„Znamo da Donald Tramp ne voli Evropsku uniju“

Dodaje da potez Vašingtona da objavi datum novog sastanka predstavnika Srbije i Kosova u SAD za vreme posete Lajčaka Prištini – „nije bio prijateljski“.

„Znamo da Donald Tramp ne voli Evropsku uniju, i da u slučaju Kosova rešenje može da dođe samo ako postoji prava saradnja između Vašingtona i Brisela“, uveren je Petrič.

Govoreći o mogućoj korekciji granica, on kaže da se je ta ideja prvi put javila pre dve godine kao deo dijalogu.

„Meni je bilo jasno, ili mi se činilo da je EU iza takvog predloga. Ipak, mnogo je važnije u konačnom ishodu činjenica da postoje dve strane koje su želele da reše problem granica u pregovorima, a ne u ratu, kao što je to bilo devedesetih. Dakle, ja sam bio onaj koji je u BiH insistirao da se problemi moraju rešiti među ljudima i politikama koje su međusobno povezane. Bio sam za svako rešenje koje bi predložile obe strane, i to je moje iskustvo za vreme boravka u BiH. 25 godina posle sporazuma, isti problemi se dešavaju tamo“, napominje Petrič.

Ističe da bi sa potencijalnim rešenjem trebalo da se slože obe strane na Kosovu, a da taj sporazum naknadno podrže SAD i EU. Ističe i da Rusija i Kina imaju u poslednje vremem sve više uticaja u regionu, tako da se moraju održati i dobri odnosi sa njima.

„Ukoliko obe strane postignu rešenje, a to rešenje nema podršku Moskve i Pekinga, onda to rešenje neće biti prihvatljivo“, smatra Petrič.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare