Foto: E-Stock_danijel_milutinovic

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ovih dana je u Beogradu, baš nekako u vreme konsultacija oko formiranja nove Vlade Srbije. Kako saznaje list “Nova” uporedo sa razgovorima s predstavnicima parlamentarnih stranaka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je “konsultacije” i sa Đurićem. Tema - molba ambasadora da se vrati iz Vašingtona, po mogućstvu u vladu.

Da je Đurić u Beogradu, nije tajna, s obzirom da je snimljen u publici tokom obraćanja Aleksandar Vučića javnosti, a po završetku konsultacija oko formiranja vlade.

Kako saznaje list Nova, Đurić i Vučić su prethodno obavili razgovor.

“Đurić nikako nije zadovoljan u Vašingtonu i želja mu je da se vrati u Beograd. To je i saopštio Vučiću, verovatno ohrabren informacijama koje su se pojavile u javnosti da je viđen za jednog od ministara u novoj Vladi Srbije”, kaže sagovornik našeg lista.

Pročitajte još...

Spekuliše se da će Đurić biti postavljen ni manje ni više nego za šefa srpske diplomatije, iako je više kandidata za ovu poziciju.

Ukoliko se to i desi, ovo postavljenje će biti isto toliko iznenađujuće, kao i svojevremeni izbor Đurića za ambasadora u SAD.

Da podsetimo, Đurić je imenovan za ambasadora Srbije u Vašingtonu u oktobru 2020. godine.

Takva odluka iznenadila je javnost, budući da nije imao diplomatskog, ali ni bogatog političkog iskustva. Međutim, danas je Đurić ne samo naš diplomatski predstavnik u Americi, već je i ambasador Srbije u još ukupno osam država.

Marko Đurić Foto: Printscreen/Tanjug

Đurić je u aprilu prošle godine prvo imenovan za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom u maju na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu. U junu mesecu on je ukazom predsednika države postavljen na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima. Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.

U međuvremenu je postavljen i za ambasadora desete zemlje.

U njegovoj zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu Ambasade se, između ostalog, navode detalji njegovih zaduženja u SNS. Pa tako piše da je primao građane u prvim prostorijama stranke u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu, učestvovao u akcijama, štandovima, lepljenju stranačkih plakata…, te da je idejni tvorac (zajedno sa ambasadorom Aleksandrom Ristićem) „Natalijine ramonde”.

Javnost ga pre svega prepoznaje kao nekog ko bespogovorno podržava Aleksandra Vučića, a neretko su se na društvenim mrežama delili video snimci na kojima se vidi kako predvodi tapšanje predsedniku Srbije, bilo na konferencijama za novinare ili u Skupštini Srbije.

Ne zaboravljaju se ni njegovi “spontani” poklici Vučiću – “Aco, Srbine”.

BONUS VIDEO: Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare