Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Bivši direktor vladine Kancelarije za KiM nakon prelaska na novu funkciju ambasadora Srbije u Americi, bio je u zakonskoj obavezi da prijavi imovinu. Sudeći prema zvaničnim podacima objavljenim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije on to do danas nije uradio. Poslednji izveštaj o imovini i prihodima ovog visokog funkcionera Srpske napredne stranke je sa datumom iz 2015.

Podaci o imovini i primanjima javnog funkcionera Marka Đurića, inače i člana predsedništva SNS, poslednji put su ažurirani 2015. godine. To bi značilo da nakon tog perioda kod Đurića nije bilo značajnih promena u imovini koje bi prema Zakonu bio u obavezi da prijavi.

Problem je što na sajtu Agencije nijedan podatak nije ažuriran.

Dokument Marko Djuric
Izvor: acas.rs

Iako je Đurić u oktobru 2020. imenovan za ambasadora u SAD, prema objavljenim podacima na sajtu Agencije ispada da je on i dalje na funkciji v.d. direktora Kancelarije za KiM i da su mu mesečna primanja 156.000 dinara.

Prema Zakonu za sprečavanje korupcije, Đurić je nakon preuzimanja nove funkcije bio u obavezi da u roku od 30 dana prijavi imovinu i prihode.

Od oktobra do danas prošlo je šest meseci. Na osnovu zvanično objavljenih podataka, može se zaključiti da novi ambasador Srbije u Americi nije ispunio svoju zakonsku obavezu.

Zakon kaže da javni funkcioner koji je po prestanku javne funkcije odmah ponovo izabran, imenovan ili postavljen, ne podnosi ponovo Izveštaj ako nema promene podataka iz prethodnog Izveštaja, ali je dužan da o tome obavesti Agenciju u roku od 30 dana od dana ponovnog izbora, postavljenja ili imenovanja.

Nakon toga izveštaj koji je objavljen trebalo bi da bude ažuriran. Kako sada izgleda taj izveštaj, poslednji put je menjan pre gotovo šest godina.

Nova.rs se ovim povodom sa pitanjima obratila i Agenciji za sprečavanje korupcije. Odgovor do danas nismo dobili.

Skandiranjem i tapšanjem do ambasade

Bivši direktor Vladine kancelarije a sadašni ambasador istakao se glasnim skandiranjem i proslavom pobede na kosovskim izborima 2017. godine. “Aco Srbine” orilo se Mitrovicom, a Đurić je vodio skandiranje.

U pozadini, malo iza kadra, ostali su graodnačelnik Kosvske Mitrovice Rakić, ali i biznismen Milan Radojčić, koji je nakon toga postao potpredsednik Srpske liste, iako u to vreme jedan od osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Đurić se istakao i vrlo strastvenim tapšanjem koje je zabeleženo dok je predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić držao konferenciju posvećenu baš novim izborima na Kosovu. Đurić se nije sakrio u pozadini, već je u prvom planu izražavao svoje oduševljenje.

Politički put Marka Đurića – od Otpora do SNS

Marko Đurić je bio član Otpora a član Srpske napredne stranke je od osnivanja 2008. godine, a 2009. postao je koordinator pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke Aleksandra Vučića.

Od 2010. član je Glavnog odbora SNS. Posle izbora u maju 2012. postavljen je za savetnika predsednika Republike Srbije za spoljnu politiku, a krajem iste godine postao je član Predsedništva SNS.

2014. godine Vlada Srbije postavila ga je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Za potpredsednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016, a 2020. je imenovan za ambasadora Srbije u SAD.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar