Foto:ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanička grupa Zelenih u Evropskom parlamentu uputila je poziv vlastima u Srbiji da iznesu zvaničan stav o Rusiji i njenoj agresiji na Ukrajinu.

Kako saznajemo, Zeleni su održali sastanak prethodne večeri kako bi diskutovali o Srbiji i njenom odnosu prema Rusiji i ratu u Ukrajini. Oni će ovim povodom, kako se navodi, uputiti i poziv Evropskoj narodnoj partiji (EPP), čiji je pridruženi član SNS.

Pročitajte još...

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu, Gvendolin Delbo-Korfild, napisala je na Tviteru da je neprihvatljivo da je potrebno da srpske vlasti uvedu sankcije Rusiji, kao što su to učinile države članice EU.

„Vlada je poslala opasnu poruku time što se nije uskladila sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije. Istovremeno, znamo da je većina Srba protiv rata i da su mnogi već izašli na ulice da protestuju protiv invazije Ukrajine”, napisala je ona.

Podsetimo, nedavno su poslanici Evropskog parlamenta iz grupacije „Obnoviti Evropu“ uputili pismo šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju u kom upozoravaju na visok stepen autorkatije u Srbiji, probleme sa slobodom medija i govora, kao i na činjenicu da je vladavina prava u konstantno padu u našoj zemlji. Oni upozoravaju da je kulminacija svega odbijanje Srbije da se uskladi sa EU stavom o Rusiji i predlažu da se zbog toga privremeno zamrznu pristupni pregovori.

„Srbija je, nažalost, značajno nazadovala u oblastima kao što su vladavina prava, ljudska prava, sloboda medija i sloboda izražavanja. Zaista je zapanjujuće videti kako posle godina pretpristupne podrške i intenzivnih pregovora o pristupanju, srpski medijski pejzaž – koji je čvrsto pod kontrolom vladajuće stranke SNS – veliča Putina i širi lažne vesti o EU i ruskoj agresiji u Ukrajini na dnevnoj bazi“, navodi se, između ostalog, u dokumentu koji je Nova.rs dobila na uvid.

Reagujući na ovo pismo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da iza poziva grupe evroposlanika na zamrzavanje pristupnih pregovora sa Srbijom zbog stava prema Rusiji, stoje „uvek isti dežurni mrzitelji“ kojima je po njegovim rečima, san da Srbija nikad ni na koji način ne napreduje.

BONUS VIDEO: Skup podrške Ukrajini u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare