Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas na plenarnoj sednici izveštaj o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji. Dokument koji će uskoro postati rezolucija EP o Srbiji usvojen je sa 587 poslanika za, 42 poslanika je bilo protiv, dok je 6 bilo uzdržano.

Državna kompanija Telekom Srbija ostala je među amandmanima poslanika EP, i pored lobiranja te kompanije. Stoji da je Telekom kompanija za koju se sumnja da zloupotrebljava svoj dominantan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom kako bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.

Pročitajte još...

U izveštaju se traži da će napredak u oblasti vladavine prava, normalizacija odnosa sa Kosovom i postupanje u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom odrediti dinamiku pristupnog procesa Srbije Evropskoj uniji.

EP ponavlja svoj poziv Srbiji da pruži ubedljive rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Belivuka. Izražava se zabrinutost zbog slabog napretka u ovim slučajevima, kao i zbog navoda da je Darko Šarić organizovao međunarodnu kriminalnu organizaciju dok je boravio u srpskom zatvoru

Ponavlja se ozbiljna zabrinutost za stanje u oblasti slobode izražvanja i nezavisnosti medija, „oblast koju treba rešavati kao pitanje od najvećeg prioriteta“. Pozdravlja se osnivanje vladine radne grupe za zaštitu novinara. Izražava se i zabrinutost zbog neuravnoteženosti između predstavnika vlasti i opozicije na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

„EP poziva Srbiju da unapredi i zaštiti medijski profesionalizam, raznolikost i pluralizam, promoviše kvalitetno i istraživačko novinarstvo“, kaže se u amandmanima. EP žali zbog zloupotrebe medija vladajućeg režima, kako bi se stekla „nepravedna politčka prednost, napadali politički protivnici i širile dezinformacije.

U izveštaju se kritikuje i dodela frekvencija televizijama koje su kršile Kodeks novinara, otvaranje Raša tudej u Srbiji, ali i imenovanje Aleksandra Vulina na čelo BIA.

Portal N1 prenosi da je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik rekao da je njegov glavni cilj bio da predstavi realan i izbalansiran izveštaj, a da istovremeno podrži krajnji strateški cilj Srbije, a to je ulazak u Evropsku uniju, navodi se u izjavi izvestioca EP za Srbiju.

n je pozvao na jačanje nezavisnosti pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanje nezavisnog medijskog okruženja.

„Značajni delovi izveštaja posvećeni su energetskoj politici, posebno eliminisanju zavisnosti od Rusije i fosilnih goriva i unapređenju ekoloških pitanja“, naveo je Bilčik.

Taj dokument već je izglasan na Spoljnopolitičkom odboru prethodnog meseca, a u međuvremenu je na njega podneto još 11 pisanih i jedan usmeni amandman.

Izvestilac Vladimir Bilčik je taj usmeni amandman podneo posle tragedija u Srbiji, uz poruku da „Evropski parlament najoštrije osuđuje scenu masovnih ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i u znak žalosti i solidarnosti poziva na detaljnu istragu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare