Foto: DHMZ

Čak dve trećine Europe zahvatiće jako grmljavinsko nevreme s obilnom kišom, prognozirao je Estofex, evropski sistem za upozorenje na oluje.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode za utorak, 21. maj, a meteoalarm upaljen je i u Hrvatskoj, gde mediji već prate oluju koja se približava sa zapada.

Grmljavinsko nevreme na severnom Jadranu približava se brzinom od 50 do 60 km/h obali Istre. Slika meteorološkog radara DHMZ-a ukazuje na velike količine padavina koje će pasti.

Meteorolog N1 Bojan Lipovšćak najavio je večeras i u noći na utorak naoblačenje sa zapada uz jaku kišu i grmljavinu. Jugo će se uveče i u noći pojačati, a na južnom Jadranu dosezati i olujnu jačinu s udarima vetra i do 70 km/h.

Prognoza za Hrvatsku

Linija nestabiliteta kiše i lokalne grmljavine trenutačno se proteže od Kvarnera preko Gorskog Kotara do Karlovca te nastavlja preko Bihaća u Bosnu i Hercegovinu gde dolazi do pojačanog razvoja kumulonimbusnih oblaka.

Smjer premještanja oblačnog sustava je prema sjeveroistoku, a trenutačna brzina premještanja je oko 35 km/h. Za područje Zagreba uskoro se očekuje početak kiše, a tokom poslepodneva počeće da pada i u Posavini, navodi hrvatski meteorolog.

Sutra, u utorak, pretežno oblačno,a prolaz nestabilnog vlažnog vazduha mestimično će biti praćen velim količinama padavina. Od jutra u Gorskom Kotaru i severozapadnim krajevima unutrašnjosti pljuskovi uz grmljavinu. Grmljavinski oblaci će se brzo poslepodne premeštati nad međurečje Save i Drave. Uz olujne udare vetra i obilne padavine moguć je i grad posebno u okolini Požege i Slavonskog Broda te u Baranji, ističe Lipovšćak.

Pročitajte još:

Oglasili se i slovenački „lovci na oluje“

Na oluju koja pristiže u naše krajeve upozoravaju i slovenački „lovci na oluje“, s portala Neurje.si, koji su prošlog leta s visokom stopom preciznosti prognozirali olujna nevremena.

Kako prognoziraju, već danas poslepodne ili u večernjim satima raste mogućnost nevremena, uglavnom u južnom delu Slovenije.

Nestabilno vreme biće izraženije tokom noći u većem delu Slovenije, a jače oluje očekuju se na istoku zemlje. U utorak u poslepodnevnim satima kreće južni do jugoistočni vetar koji će u delove zemlje doneti nešto više konvektivne energije za razvoj jačih olujnih ćelija, prenosi Jutarnji list. 

Probleme će opet stvarati jači pljuskovi. Slovenački lovci na oluje poručuju da se ponovo može računati na mogućnost manjih bujičnih poplava i izlivanja pojedinih vodotoka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare