Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia, Nova.rs, EPA-EFE/ATEF SAFADI

Evropski parlament tražiće od Srbije da objasni optužbe da su njene bezbednosne službe pratile i prisluškivale predstavnike ruske opozicije u Beogradu i zahtevaće da se dostave svi relevatni dokazi u ovom slučaju, kao i o navodima da su transkripti snimljenih razgovora predati zvaničnicima u Moskvi, saznaje Nova.rs iz izvora u EP.

Nakon intervjua koji je za dnevni list “Nova” dao ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, u kom je rekao da su on i njegove kolege praćeni i prisluškivani za vreme boravka u Beogradu, te da postoji sumnja da je ministar Vulin transkripte njihovih razgovora dostavio sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaju Patruševu, otvorilo se pitanje zloupotrebe domaćih bezbednosnih službi i njihovo podređivanje drugim zemljama.

Pročitajte još...

Sagovornici našeg portala iz Evropskog parlamenta istakli su da je vest o prisluškivanju i praćenju ruskih opozicionih političara, koji su u maju mesecu boravili u Beogradu, veoma zabrinjavajuća i da će zahtevati od zemlje kandidata za članstvo u EU da objasni kako je do toga došlo.

“Ovakve stvari su nedopustive za zemlju koja teži da bude deo Evropske unije. Ne možete pomagati autokratskim režimima u njihovom obračunu sa političkim protivnicima, a istovoremeno težiti da budete deo zajednice koja se temelji na demokratskim vrednostima”, navodi naš izvor i dodaje da posebno zabrinjavaju navodi da je srpski ministar policije Aleksandar Vulin predao transkripte snimljenih razgovora ruskih opozicionara tokom posete Rusiji i da je dve nedelje, nakon pomenutog sastanka, uhapšen ruski opozicionar Andrej Pivovarov.

“U demokratskom svetu nema mesta za ovakve stvari. Nedopustivo je da Srbija sarađuje sa režimom koji hapsi svoje političke protivnike zbog opozionog delovanja. Institucije Evropske unije, uključujući i Evropski parlament su veoma zainteresovani za objašnjenje srpske strane. Ukoliko ovo pitanje ne bude rasvetljeno, sasvim izvesno će se naći u narednom izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji i imaće uticaj na njene evropske integracije”, navodi izvor Nova.rs iz EP.

BONUS VIDEO: Ruski opozicionar objašnjava kako su pratili i snimali u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar