Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Mladen Bašić, savetnik predsednice Vlade Srbije, rekao je gostujući na N1 da je Vlada vrlo posvećena bezbednosti novinara i da opet pruža ruku medijskim udruženjima, ali da je "očigledno za nekog problem da tu pruženu ruku prihvati". Na pitanje o napadima u Skupštini na novinare medija koji nisu prorežimski - nije se osvrnuo.

Upitan o stanju u medijima i tome što je prema ovogodišnjem izveštaju Reportera bez granica Srbija ponovo na 93. mestu, a i na konstataciju da često čujemo da poslanici napadaju medije koji nisu prorežimski, a da se slično dešava i u tabloidima bliskim vlasti, Bašić je odgovorio da – „nigde nećemo doći ako budemo tavorili u tim podelema prorežimskih ili ovakvih, onakvih medija“, ne osvrćući se na deo pitanja o poslanicima.

„Hoću da vam kažem sledeće – u mandatu ove vlade, na predlog svih udruženja novinara, formirana je recimo Radna grupa za bezbednost novinara“, rekao je.

Na konstataciju da je iz nje izašlo više udruženja, Bašić kaže: „Dok ne budemo razumeli da je pružena ruka u saradnji na jednom važnom pitanju prilika koju zaista svi treba da iskoristimo, dok se bude navijalo da budemo što slabiji na tim listama, nećemo otići dalje. To kažem – da li je korektno da kad se desi napad na jednog novinara, kao prošle nedelje, da institucije države Srbije reaguju brže nego što su novinarska udruženja stigla da izdaju saopštenja i da niko nakon toga čak ne kaže – ovo je primer kako je država efikasno reagovala. Jel to toliko teško reći? Kažem vam – zato što te saradnje nema, mi opet pružemo ruku svima, Vlada je vrlo prosvećena temi bezbednosti novinara“, naveo je, gostujući u Novom danu.

Bašić je rekao da u petak imaju novi sastanak i da su pozvali predstavnike Visokog kasacionog suda da razgovaraju o sudskoj praksi, jer je tu uočen jedan od problema. „Opet da kažem – taj problem su uočila novinarska udruženja… Mi na tome radimo, vrlo smo posvećeni, ali je iluzija verovati da ćemo mi mnogo toga moći da uradimo i promenimo ako ne bude partnerskog odnosa sa obe strane. Vlada je svoju ruku pružila, ali je očigledno da je za nekog problem da tu pruženu ruku prihvati“, ocenio je savetnik premijerke Brnabić.

Upitan zašto bi to bio problem, kaže da to nije pitanje za njega. „Od trenutka kada je bio rad na akcionom planu za Medijsku strategiju i kad je usvajana Medijska strategija, država je dala veću moć udruženjima novinara nego što je sama država imala u tom procesu“, ocenio je Bašić.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ istupili su polovinom marta iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara zbog, kako su naveli, ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji. Prethodno je iz te radne grupe izašla i Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

Dodali su da, uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da Radna grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije KRIK, niko od Vladinih članova nije reagovao na te pozive, a takođe i da se, s druge strane, videlo da se retorika javnih funkcionera, od kada postoji Radna grupa, takođe nije promenila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar