Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia; EPA-EFE/STR; Vesna Lalić/Nova.rs; Nhac NGUYEN / AFP / Profimedia

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole od 11. do 13. januara imaće turneju po Zapadnom Balkanu gde će posetiti Skoplje, Prištinu i Beograd, a diplomata iz Vašingtona pred lidere Zapadnog Balkana donosi nekoliko tema. Između ostalih, Šole bi trebalo da se sastane i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kako saznaje Nova.rs, na agendi savetnika Šolea biće i razgovori oko formiranja Zajednica srpskih opštine (ZSO), ali i ubrzavanje razgovora čiji je cilj postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

Kako je ranije navedeno u saopštenju Stejt departmenta, Šole će u Beogradu biti 12. januara gde će razgovarati i sa predsednikom Aleksandarom Vučićem o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom“, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Iako je Šole u decembru trebalo da dođe na balkansku turneju, on je tada otkazao posetu zbog toga što je bio zaražen koronavirusom. Ovoga puta Šole će i definitivno doći, a pored formalnih tema koje su navedene u saopštenju, dve strane će razgovarati o suštinskim problemima koje muče pregovore Beograda i Prištine.

Sastanak Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti Foto: Evropska komisija

Jedan od ključnih razloga Šoleovog dolaska je obavljanje razgovora sa Beogradom i Prištinom oko implementacije Zajednice srpskih opština, što je potpisano još Briselskim sporazumom. Još ranije su američki zvaničnici govorili da će morati da se formira ZSO, te da to nije stvar pregovora jer je potrebno implementirati ono što je već dogovoreno i potpisano.

Vašington je najavio da će se aktivnije uključiti u pregovore, konkretno u realizaciju ZSO. Evropska unija će i dalje ostati ključni akter u pregovorima Beograda i Prištine, ali će SAD raditi na tome da što je pre moguće formirati ZSO.

Pročitajte još...

Dok je prva poruka Šolea vezana za asocijaciju opština na severu Kosova, drugi razlog njegovog dolaska je, kako saznaje Nova.rs, namera da se skrene pažnja Beogradu i Prištini da sednu što pre za pregovarački kako bi postigli konačni sporazum.

„SAD su, kao i partneri iz EU, svesne trenutne situacije i žele da ohrabre predstavnike dveju strana da ubrzaju proces normalizacije odnosa i da se u narednom periodu postigne sveobuhvatni sporazum“, ističe izvor „Nove“ iz diplomatskih krugova.

On napominje da niko ne gaji iluzije da je moguće u kratkom vremenskom periodu doći do konačnog rešenja, ali da međunarodna zajednica očekuje od Beograda i Prištine da pokažu ozbiljniju inicijativu i da se suzdrže od međusobnih provokacija.

Podsetimo,  već je ranije najavljeno da će 2023. godina biti potencijalno i sudbonosna kada je reč o rešavanju problema Beograda i Prištine, a specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da bi već tokom ranog proleća mogli da dobijemo skelet sporazuma dve strane.

Diplomatska aktivnost Vašingtona i Brisela dodatno se ubrzava, pa je poseta Šolea samo još jedan u nizu koraka koji bi trebalo da „natera“ dve strane da naprave sporazum.

Bitno je istaći da nije unapred određeno da li će prvo biti formirana ZSO, ili će „dva razloga“ posete Šolea ići uporedo, ali zahtevi su više nego jasni: ZSO i sporazum dve strane.

Ko je Derek Šole?

Šole je zaposlen u Stejt departmentu u rangu podsekretara kao viši politički savetnik državnog sekretara za veliki broj pitanja. Bio je na brojnim pozicijama kako u Stejt departmentu, tako i u Beloj kući i Ministarstvu odbrane.

U periodu od 2012-2015. godine, Šole je obavljao funkciju pomoćnika američkog sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednosti, a bio je je zadužen za odbrambenu politiku SAD prema Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole Foto:Nhac NGUYEN / AFP / Profimedia

Od 2009. do 2011. bio je glavni zamenik direktora Štaba za planiranje politike Stejt departmenta. Služio je u prelaznom timu Bajden-Haris Stejt departmenta 2020, kao i u prelaznom timu Obama-Bajden NSC 2008.

U periodu Klintonove administracije, Šole je bio pisac govora ambasadora u UN Ričarda Holbruka, a služio je i kao specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota.

Bonus video: Gabrijel Eskobar – specijalni izaslanik za Zapadni Balkan