Foto: Shutterstock

Savet EU, ministri zaduženi za opšte poslove danas bi na sastanku u Briselu trebalo da razmotre godišnje zaključke o zemljama u procesu pristupanja EU, uključujući i zaključke o Srbiji. Kako prenosi Tanjug, Srbija je otvorila klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost u okviru koga su četiri poglavlja.

Iako u Savetu EU navode da je „cilj da se zaključi o Srbiji, BiH, Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Turskoj i Kosovu sutra usvoje“, diplomatski izvori Tanjuga upozoravaju da saglasnosti svih zemalja članica oko celog teksta zaključaka još nema i da je moguće da ni ove godine oni ne budu usvojeni na nivou Saveta EU.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da se zemlje članice još spore oko zahteva koje Bugarska ima prema tekstu zakljucaka koji se odnose na Severnu Makedoniju, ali da konsenzusa nema ni po pitanju BiH i Turske.

Nacrt zaključaka o Srbiji, u koji je Tanjug imao uvid, nije sporan za EU 27, a njime se pozdravlja „ukupan napredak“ koji je zemlja napravila u procesu pregovora o pristupanju.

Ponavlja se da su napredak u oblasti vladavine prava i fundamentalnih prava kao i u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine „odlučujući“ za ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije sa EU.

Vlasti u Srbiji se pozivaju da se „čvrsto posvete promociji vrednosti EU“, uz ocenu da EU integracije nastavljaju da budu strateški cilj Vlade u Beogradu.

„Savet primećuje napredak koji je Srbija napravila u pojedinim oblastima vladavine prava, ali i ukupan ograničeni napredak i kašnjenja u drugim oblastima. Savet EU ohrabruje Srbiju da nastavi da pokazuje političku volju kako bi dalje ubrzala reforme i isporučila konkretne rezultate u fundamentalnim oblastima“, navodi se u tekstu zaključaka u koje je Tanjug imao uvid.

Posebna pažnja sprskim vlastima se skreće na efikasnost i reformu pravosudnog sistema u zemlji, na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na „ograničen napredak“ u oblasti slobode izražavanja.

Savet EU pozdravlja opredeljenost Srbije da aktivno radi na promociji regionalne saradnje i jačanja dobrosusedskih odnosa.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Savet EU poziva Srbiju da se u „dobroj volji i duhu kompromisa“ angažuje na postizanju sveobuhvatnog pravnoobavezujuceg sporazuma, a poziva se i na primenu svih do sada postignutih sporazuma u dijalogu.

„Obe strane treba da izbegavaju akcije koje podrivaju stabilnost i retoriku koja ne doprinosi dijalogu“, navodi se u nacrtu zaključaka Saveta EU.

Savet EU „pozitivno ocenjuje“ nastavak napretka u razvoju tržišne ekonomije u Srbiji kao i ekonomske mere koje je država preduzela u cilju ublažavanja posledica pandemije kovida 19.

Pozdravljaju se i napori Srbije u ispunjavanju merila za otvaranje klastera 3 koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast.

Srbija se i ovoga puta poziva da pojača napore kada je reč o usklađivanju sa zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a pozdravlja se kontinuirano učešće zemlje u misijama i operacijama Evropske unije.

Savet EU poziva Srbiju i da se ukladi i sa zajedničkom viznom politikom EU.

BONUS VIDEO: Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar