Šarl Mišel i Aljbin Kurti Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom kojeg je pozvao da podrži liberalizaciju viznog režima, kao i za članstvo Kosova u Savetu Evrope, prenosi Ekonomija onlajn.

„Prepoznajući važnu ulogu koju je odigrao predsednik Mišel u koordinaciji zaključaka sa samita Evropskog saveta, premijer je izrazio nadu za podršku liberalizaciji viznog režima za građane Republike Kosovo, kao i za članstvo Kosova u Savetu Evrope“, saopštio je kabinet kosovskog premijera.

Na sastanku sa Mišelom, kako se navodi, Kurti se osvrnuo i na Briselski dijalog naglasivši konstruktivan pristup Kosova u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma, koji se, kako je rekao, fokusira na međusobnom priznanju.

Takođe, kako je saopšteno, premijer je naglasio postojanje snažne volje građana Kosova kada je u pitanju evropska budućnost i obavestio je Mišela o zahtevu za status kandidata, koji će biti podnet do kraja godine. Kurti je naveo i da je Vlada Kosova posvećena sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kurti je potvrdio posvećenost regionalnoj saradnji koja se zasniva na međusobnom priznavanju dokumenata i koja, kako se navodi, može biti i korak ka zajedničkom tržištu pod okriljem EU, prenosi Kosovo Onlajn.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na sastanku je rekao, kako navode, da je Zapadni Balkan veoma važan za EU, a da je posebno značajno rešavanje odnosa Kosova i Srbije.

Kurti je čestitao Mišelu, koji prvi put boravi u zvaničnoj poseti Kosovu, reizbor za predsednika Evropskog saveta i poželeo mu uspeh u ovim „veoma važnim i izazovnim vremenima“.

BONUS VIDEO – Kako se zaglavio kosovski dijalog?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar