Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić Foto: Federico Pestellini / Panoramic / Bestimage / Profimedia, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije objavila je izveštaj o imovini visokih javnih funkcionera, a on pokazuje da u svim prištinskim institucijama ima milionera, piše Koha. Najviše novca na bankovnim računima, ali i u nekretninama ima kosovska predsednica Vjosa Osmani. Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca prijavio je 8.200 evra u gotovini i dograđeni stan, dok je premijer Aljbin Kurti "najsiromašniji". On ima 401 evro u banci i živi na kiriju. Među milionerima je i bivši premijer Ramuš Haradinaj.

Bogatstvo pojedinih političara na Kosovu, povećano je u odnosu na prošlu godinu, navodi se u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije (AKK).

Kuću, stan i oko 42 hiljade evra u banci prijavila je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Šefica države na svoje ime ima nedovršen stan, površine 83 kvadrata i u banci 42 hiljade i 500 evra. Međutim, njen suprug diplomata Prindon Sadriu ima još dve kuće i stan sa garažom. Vrednost jedne kuće je 120 hiljada evra, druge 180 hiljada, a stana 70 hiljada evra.

Osmani, kako piše u izveštaju, prima godišnju platu od 32.922 evra, a dnevnice sa putovanja iznose na godišnjem nivou 6.223 evra.
Kad je o štednji reč, Osmani je navela da u jednoj banci ima ukupno 35.721 evra, a u drugoj 6.774 dolara.

U međuvremenu, njen suprug je izjavio da prima 37.855 evra godišnje, koje dobija iz kosovskog budžeta i 8.500 evra koje dobija od iznajmljivanja nekretnina u Adelaidu ​​u Australiji.

Osmani je u izjavama precizirala i dug od oko 89 hiljada evra za kuću u naselju „Marigona Hil“ i 10 hiljada evra duga za zemljište u Zelenom naselju.

Konjufca nadziđuje stan

Tri stana, vikendicu i zemljište prijavio je predsednik Skupštine Glauk Konjufca.

Gljauk Konjufca
Gljauk Konjufca Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsedniku je u vlasništvo pridodat stan od 44 hiljade evra, površine 59 kvadrata. Kako se navodi u saopštenju, stan je kupljen ušteđevinom i kreditima 2021. godine.

Uz kredite i štednju, tu je još jedan stan, koji ima površinu od 99 kvadrata i vrednosti je 89 hiljada evra.

U AKO, Konjufca je prijavio stan i zemljište na ime roditelja. Pored toga, prijavio je i vikencicu u vrednosti od 70.000 evra, a koja se vodi kao zajednička imovina, površine 130 kvadratnih metara.

Konjufca ima 8.243 evra u gotovini, ali i kredit od 67.125 evra, na period od 12 godina.

Godišnja plata Konjufce kao predsednika Skupštine iznosi preko 26.000 evra, dok ga stranka plaća sa više od 4.000 evra.

Kurti iznajmjuje kuću

Od tri državna lidera, najsiromašniji je premijer Aljbin Kurti.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Prijavio je 401 evro na računu, a ne poseduje nepokretnu ili pokretnu imovinu na svoje ime.

Premijer je prijavio mesečnu platu od 1.075 evra mesečno, zakup kuće u kojoj stanuje plaća 250 evra mesečno, za šta je i dao objašnjenje.

„Živim u iznajmljenoj kući, po ugovoru zaključenom sa stanodavcem B.Z., na period od tri godine, sa mogućnošću produženja na dodatni period od tri godine uz iste uslove, kako je predviđeno ugovorom. Iznosi 250 evra mesečno“, napisao je Kurti u obrascu imovinske deklaracije, a prenosi Koha.

Međutim, Kurti je kao vlasništvo svoje supruge prijavio stan površine 67 kvadratnih metara u Norveškoj, vredan 400 hiljada evra. U međuvremenu, 23 hiljade iznosi ušteđevina premijerove supruge.

Haradinaj ima milione i invalidsku penziju

Opozicioni lideri, takođe, ne prolaze loše.

Predsednik Demokratske stranke Memli Krasnići prijavio je stan površine 110 kvadratnih metara i zajedničku kuću vrednu 160 hiljada evra. U pokretnu imovinu Krasnići je prijavio ličnu biblioteku u vrednosti od 13.000evra, slike i umetnička dela u vrednosti od preko 6.000 evra i automobil svoje supruge u vrednosti od 22.500 evra. Lider opozicije duguje oko 118 hiljada evra (verovatno kredita).

Krasnićijeva godišnja plata kao poslanika iznosi oko 21.000 evra.

Krasnići takođe ima nekoliko vrsta kriptovaluta, uključujući bitkoin i eterum.

Predsednik Demokratske lige Lumir Abdidžiku prijavio je kuću kupljenu 2014. godine, čija vrednost iznosi 200.000 evra i još jednu kuću kao nasledstvo od 150.000. Abdidžiku je nasledio i zemlju od svog dede, čija je vrednost 90.000 evra. U banci je, zajedno sa suprugom, prijavio oko 16.0000 evra. Na ime supruge prijavio je i automobil vredan 25.000 evra. Pored skupštinske plate, lider DSK-a je izjavio da ubira prihode od Riinvest koledža i AAB koledža.

Predsednik AAK Ramuš Haradinaj prijavio je tri kuće, vilu, stan i dve parcele zemljišta, čija je vrednost preko milion evra.

Ramuš Haradinaj Foto:Nemanja Jovanović

Godišnji prihod bivšeg premijera iznosi oko 57.000 evra. Od toga je 37.288 evra od zakupnine kuće, 2.700 evra od invalidske penzije, 14.305 evra plate i dnevnice od Skupštine. Kad je o gotovini reč, Haradinaj je naveo da ima 24.327 evra.

U izveštaju piše i da je zajedno sa suprugom 2019. godine osnovao građevinsku firmu, čija je adresa u naselju Marigona.

Milioner na čelu Prištine

Od gradonačelnika, najbogatiji je gradonačelnik Prištine. Perparim Rama je prijavio tri stana, dve rezidencije, kuću, vilu, zemljište i poslovnu zgradu. Njihova vrednost je preko 13 miliona evra.

Gradonačelnik poseduje i kolekciju slika vrednu četiri miliona evra, automobil Tesla koji košta preko 83.000 evra i još jedan BM X5 od 7.000 evra. Rama je takođe prijavio akcije u 11 preduzeća i gotovinu u nekoliko banaka u Londonu i na Kosovu. U međuvremenu je prijavio i finansijske obaveze u vrednosti većoj od šest miliona evra.

„U svim poslovima deklarant je podneo zahtev za suspenziju sa mesta direktora, pa će ga odmah kada budu završeni kao proces predočiti Agenciji u narednom saopštenju“, piše Rama u obrazloženju u obrascu.

Prema AKO, od ukupnog broja visokih javnih zvaničnika koji su bili obavezni da prijave imovinu, 4.684 visokih javnih zvaničnika je to uradilo u redovnom zakonskom roku, 50 službenika je prijavilo imovinu nakon redovnog zakonskog roka, dok njih 14 nije prijavilo imovinu.

BONUS VIDEO: Poreska uprava gluva na poziv da ispita imovinu Danila Vučića?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar