Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Većina ispitanika – 53 odsto, beogradsku vlast ocenjuje kao neuspešnu, a tek 12 odsto je smatra uspešnom, pokazuje najnovije istraživanje Demostata o javnom mnjenju u Beogradu, koje će 27. decembra biti predstavljeno javnosti.

Jedna četvrtina ispitanika, ili oko 25 odsto, nije mogla da se opredeli, što ukupno navodi na zaključak da je vlast delom uspešna a delom neuspešna, navodi se u nalazima istraživanja pod rukovodstvom sociologa Srećka Mihailovića, u koje je Danas imao uvid.

Zanimljivo je da su ispitanici koji su po samooceni na dnu skale društvenog statusa su kritičniji prema vlasti – 66 odsto, nego oni u sredini pomenite skale – 51 odsto, a pogotovu od onih koji sebe vide u gornjem delu skale društvenih statusa – 39 odsto, piše Danas.

Pročitajte još:

I obrnuto, sa opadanjem statusa, smanjuje se postotak ispitanika koji pozitivno ocenjuju vlast: od 24 odsto do 7 odsto.

Ovu relaciju još bolje ilustruje prosečna ocena uspešnosti beogradske vlasti na skali od 1 (potpuno neuspešna) do 5 (potpuno uspešna); ispitanici sa društvenog dna u proseku ocenjuju vlast sa 1,46 a oni sa društvenog vrha daju ocenu 3,82.

Zanimljiv je podatak da broj ispitanika koji daju beogradskoj vlasti negativnu ocenu opada sa približavanjem veri i crkvi – najveći broj negativnih ocena daju ateisti 60 odsto, a potom broj opada na 57 odsto, pa na 54 odsto i na kraju na 38 odsto kod onih koji redovno idu u crkvu.

Istaživanje je sprovedeno u prvoj polovini decembra, u regionu Beograda, na uzorku od 1200 ispitanika, odabranom u više etapa, i na osnovu biračkih mesta.

Bonus video: Aleksandar Šapić o uklanjanju Starog savskog mosta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar