Savski most Zeleznicki most Aleksandar Sapic i splavovi Savski nasip
Foto:Vesna Lalić/Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik opštine Novi Beograd i kandidat SNS za gradonačelnika prestonice Aleksandar Šapić izneo je niz obećanja uoči izbora, koja će, kako kaže, ispuniti čim postane prvi čovek glavnog grada. Među njima se posebno izdvaja ono da će “razbuca” splavove na Savskom nasipu, koje očigledno nije primećivao tokom decenije upravljanja najvećom gradskom opštinom, kao i ono da će izmestiti Savski železnički most.

Uzdanica naprednjaka u Beogradu i bivši vaterpolista Aleksandar Šapić, uoči trke za gradonačelnika glavnog grada Srbije, obećao je da će zaustaviti divlju gradnju na Savskom nasipu i da će ukloniti splavove koji su mahom postavljani u vreme njegovog upravljanja Novim Beogradom.

Iako možda ranije nije uočavao ovaj problem ili je, kako on sam kaže, bio “vezanih ruku”, Šapić je sada spreman da preuzme konkretne korake.

Pročitajte još...

“Živim za dan da dođem u situaciju da razbucam one splavove na Savskom nasipu od kojih se ne vidi reka. Odrastao sam tamo, po ceo dan sam bio na savskom šetalištu kao dete. To je bruka i sramota“, rekao je Šapić.

Nnekoliko dana kasnije korigovao je ovu izjavu, ističući da je preterao kad je rekao da će ih “razbucati”.

“To je jedna od stvari koje su meni stavljali na dušu, a da kao predsednik opštine, u skladu sa mojim ingerencijama i Statutom grada Beograda, nisam mogao da rešim te probleme, već samo gradska uprava i pojedini republički organ. Možda sam ranije upotrebio malo rogobatniji termin-razbucam, ali time sam želeo da pokažem koliko mi je do toga zaista stalo. Učiniću sve da Savsko šetališe sredimo, a onda da ga potpuno obnovimo, jer tamo poslednjih 30 godina nije uložen nijedan dinar”, naveo je on, zaboravaljujući da su on i njegove stranačke kolege pratkično prethodnih osam godina upravljali kompletnom prestonicom, te da je on sam deo i bivše gradske vlasti.

Ukloniću Savski železnički most

Sa ekspanzijom projekta “Beograd na vodi” sudbina Savskog železničkog mosta postala je jedna od ključnih gradskih tema. Iako je svojevremeno bio protiv Beograda na vodi, Šapić je u međuvremenu, kako je postajao naprednjak, uviđao svoju grešku, da bi je potom i priznao.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Nije strašno reći da ste pogrešili. Ja sam loše procenio priču oko Beograda na vodi. Nisam verovao u Beograd na vodi“, rekao je on svojevremeno za televiziju Pink.

Nakon što je progledao i uvideo gde greši, Šapić se pridružio svojim stranačkim kolegama koji smatraju da je najbolje ukloniti most kako, između ostalog, ne bi ružio pogled stanirima ovog elitnog naselja.

“Ne bih ostavio stari, raspali Savski železnički most, jer ako ostane tu, onda nećemo moći da kopamo tunel koji će smanjiti opterećenje saobraćaja, jer ne bismo sa Novog Beograda mogli da idemo do Višnjičke banje, Karaburme za 10 minuta. Ali ne mora da znači da neće biti dobrih ideja i ukoliko ih bude bilo, vrlo rado ću ih prihvatiti“, rekao je Šapić tokom gostovanja na televiziji B92.

O Vesićevoj ideji da se most premesti u park

Tokom pomenutog gostovanja, predsednik opštine Novi Beograd nije propustio priliku da potkači i aktuelnog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i da iskritikuje njegovu ideju o premeštanju mosta u park kod Ušća.

„Slušao sam i ideje o prebacivanju u park. To je gvožđurija koja zaista ničemu ne služi. Ona ima za nas emotivno istorijsko značenje, ali nema kulturnu vrednost. Ima istorijsko značenje zato što je u tom periodu taj most bio jedini most koji je ostao u gradu Beogradu i to treba videti sa istoričarima na koji način ćemo to da obeležimo“, kazao je on.

Ne smeta mu uvoz glasača

Povodom navoda o prijavama prebivališta građana iz Republike Srpske u Beogradu uoči izbora, Šapić je rekao da „ne zna šta je sporno u tome što država Srbija pokušava da izađe u susret ljudima koji žele da budu građani Srbije“.

„Da se ja pitam, a ne pitam se, desetostruko bih olakšao način dobijanja srpskog državljanstva za ljude iz Republike Srpske“, kazao je Šapić za TV B92, komentarišući navode dela opozicije o masovnom prijavljivanju prebivališta građana iz RS u Beogradu kako bi na izborima podržali SNS.

Smatra da može da reši probleme zagađenja i saobraćaja

Kandidat SNS za gradonačelnika istakao je i da se mogu rešiti problemi zagađanje vazduha i gužve u saobraćaju u Beogradu, ali da to ne može, kako kaže, preko noći. Za rasterećenje saobraćaja je potrebno, kako kaže, napraviti dva ili tri nova mosta.

“Da bismo rasteretili saobraćaj, moramo da napravimo dva ili tri nova mosta, kod Vinče i da Stari savski most zamenimo novim. Moramo da napravimo tunel koji će za 11 odsto smanjiti opterećenje saobraćaja a to je tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara Despota Stefana”, istaka je Šapić.

Optužio Đilasa da ja zagovarao premeštanje železničke stanice

Šapić se na televiziji B92 osvrnuo i na ideju nosioca liste “Ujedinjena Srbija”, Vladete Jankovića, o vraćanju železničke stanice na staro mesto.

On je naveo da ne zna da li se Janković oko toga konsultovao sa liderom SSP i bivšim gradonačelnikom Draganom Đilasom, kog je optužio da je 2013. zagovarao izmeštanje stanice.

Železnička stanica Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Čuo sam tu ideju gospodina Jankovića i da se o tome konsultovao sa sinom koji je tamo radio, ali ne znam da li se konsultovao i sa Draganom Đilasom koji ga je kandidovao, pošto je Đilas 2013. godine kao gradonačelnik podržao ideju premeštanja železničke stanice”, poručio je on.

BONUS VIDEO Vladeta Janković: Pobedom u Beogradu bio bi izvučen kamen temeljac naprednjačkog režima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram