Foto:arhiva Nova.rs

Stari savski most učitelj Miladin Zarić 1944. godine ašovom je odbranio od Nemaca. Preživeo je i NATO bombardovanje i sve potonje beogradske vlasti. Do ove današnje i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je predložio da bude izmešten u park gde bi “glumio” nadstrešnicu za kafiće. U pogledu ovog mosta rušilački je nastrojen i kandidat SNS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić, pa je sada sasvim jasno da će građani na izborima 3. aprila odlučivati i o sudbini ovog istorijskog i kulturnog simbola prestonice. Kad već nisu mogli o Beogradu na vodi, spomeniku Stefanu Nemanji ili trasi budućeg metroa…

Prilikom povlačenja iz Beograda, a kako bi sprečili napredovanje Crvene armije ka Vojvodini, Nemci su 1944. godine minirali Savski most. Sa prozora svog stana u Karađorđevoj ulici, učitelj Miladin Zarić, koji je u Balkanskim ratovima, a zatim i u Prvom svetskom ratu, služio kao deminer, danima je posmatrao kako Nemci postavljaju mine i proučavao na koji način su kablovi povezani sa detonatorom.

Kada su Nemci prešli na stranu današnjeg Novog Beograda, Zarić se potpuno sam, na očigled pripadnika Sovjetske vojske, popeo na most, uzeo ašov koji je ležao na mostu pored jednog mrtvog nemačkog vojnika i njime prekinuo, već zapaljenu, detonatorsku žicu. Nemci su pokušali da gađaju most i tako ga sruše, ali je Crvena armija uspela da ga pređe i zaštiti ga, obezbedivši time sebi prelaz preko Save.

Do kraja života Zarić je u drvenom sanduku čuvao kaput sa rupama od metaka, koji je nosio na sebi tog 20. oktobra.

Ako je suditi po izjavama predstavnika aktuelne gradske vlasti, ali i najavama njihovih kandidata za naredne gradske izbore, oni bi u drvenom kovčegu čuvali fotografije ovog mosta na livadi, ispod kojeg ispijaju kafu.

Gde ja stadoh ti produži…

Nakon što je zamenik gradonačelnika Goran Vesić obnarodovao svoju ideju o izmeštanju Starog savskog mosta u park Ušće, pobunili su se građani, ali i arhitekte i urbanisti. I dok se samo na trenutak učinilo, da će most uspeti da preživi i ovog puta, te snove Beograđana porušio je prvi na listi Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić.

Aleksandar Sapic
Aleksandar Šapić Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

“Ne bih izmestio spomenik Stefanu Nemanji sa Savskog trga, ne bih ostavio stari, raspali Savski železnički most, jer ako ostane tu, onda nećemo moći da kopamo tunel koji će smanjiti opterećenje saobraćaja, jer ne bismo sa Novog Beograda mogli da idemo do Višnjičke banje, Karaburme za 10 minuta”, rekao je Šapić i dodao da živi za dan da “razbuca” i one splavove na Savskom nasipu.

Most, istina, nije u najboljem stanju, ali je prema mišljenju struke i opozicije više za “rekonstuisati” nego za “razbucati”.

Mora ostati

Kandidat koalicije Ujedinjena Srbija profesor Vladeta Janković jasno je rekao šta misli o ovom problemu.

Vladeta Janković Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Stari savski most mora ostati, onaj nikogović koji kupi stan od 10.000 evra po kvadratu u Beogradu na vodi, taj zaslužuje buku tramvajem”, rekao je Janković.

Sličnog je mišljenja i kandidat za gradonačelnika koalicije “Moramo” Dobrica Veselinović.

foto: newsmax adria

“Stari savski most mora da bude rekonstruisan i sređen i svakako mora da ostane na mestu na kome je. Njegov istorijski značaj zaslužuje da on bude zaštićen i nazvan po učitelju Miladinu Zariću koji ga je 1944. godine spasao od razaranja. Mi želimo da gradimo nove mostove koji će nam pomoći da smanjimo gužve, a ne da rušimo one koji rade jer smetaju megalomanskoj prevari Beograd na vodi”, rekao je Veselinović za list Nova.

Dakle, izbori će odlučiti.

U međuvremenu arhitekte i urbanisti upozoravaju na štetnost ideje o rušenju i izmeštanju mosta.

Može da se proširi

Bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić smatra da ideje o sklanjanju mosta nemaju nikakvo utemeljenje, te da bi to bilo samo još jedno arčenje novca Beograđana.

Rekonstrukcija ili brat blizanac

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu i bivši gradski odbornik Nikola Jovanović
kaže da uklanjanje Savkog mosta nije rešenje.

“I kao gradski odbornik i kao direktor CLS, zalagao sam se da se Stari savski most ili temeljno obnovi i proširi ili da se izgradi novi most-blizanac pored njega. Rušenje postojeće infrastrukture je uvek krajnja mera, pogotovo ako ona ima izvesnu sentimentalnu vrednost, kao što je slučaj sa Starim savskim mostom. CLS će organizovati javnu raspravu o tome kako povećati kapacitet za prelazak Save, a da se pritom uzme u obzir stav i mišljenje građana. Beograd mora da se razvija, ali struka mora ponuditi građanima barem dve alternative kako to dalje sprovoditi.
D. S.

“Taj most je vrlo značajan i na neki način je i istorijski i kulturni i urbanistički simbol Beograda. Pored toga, vrlo je važan u saobraćajnoj šemi Beograda. Sa druge strane, dosta je dotrajao i bilo bi potrebno da se napravi ozbiljna rekonstrukcija. Stručni ljudi kažu da je moguće da se proširi na način da lik mosta ostane isti, sa onim prepoznatljivim lukom, a da se sa desne i leve strane proširi dodavanjem stubova u reku”, kaže Bobić za novine Nova.

Proširivanje mosta, tvrdi arhitekta Bobić, značajno bi bio jeftiniji poduhvat od izmeštanja mosta ili građenja novog.

“Izmeštanje mosta u park ili na neko drugo mesto, kao što su neki “stručnjaci” pominjali, koštalo bi više nego novi most. Da ne pričam o naknadnoj izgradnji tog novog. To je vrlo neozbiljno i neodgovorno. Most treba sačuvati, jer nijedna druga ideja niti objašnjenje nema nikakvo utemeljenje, logično, funkcionalno, ni finansijsko. Ne može se tako arčiti novac Beograđana. Ta ideja koju je osmislio neko ko sebe naziva zamenikom gradonačelnika, a dalje je sada promoviše kandidat vaterpolista zaslužuje da bude sklonjena u neki arhiv”, zaključuje Bobić.

BONUS VIDEO: Komšije o vili Aleksandra Šapića: Narušava nam kvalitet života

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare