Ratko Dmitrović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, koji je u Vladu Srbije ušao na predlog Aleksandra Šapića, opet je na društvenoj mreži Tviter napao žene i svu krivicu za prirodni priraštaj i belu kugu svalio na nežniji pol.

„Razmislite o ovome bar jedan minut. Danas žena u Srbiji prvi put rađa u 30-oj godini. U kojoj godini će prvi put rađati 2050. godine? Da li smo svesni koliko je jezivo teška situacija u kojoj se kao narod nalazimo? Ostalo nam je malo vremena do linije iza koje nema povratka“, napisao je na Ratko Dmitrović Tviteru.

Vrlo brzo ministar je dobio nekoliko upečatljivih odgovora, kako od žena, tako i od muškaraca.

Ovo nije prvi put da se Dmitrović u nastupima na društvenim mrežama ostrvljuje na žene. U novembru prošle godine, tokom posete Kragujevcu, govorio je o negativnom demografskom trendu u Srbiji i naveo da će u Srbiji do 2050. godine biti nešto više od četiri miliona stanovnika. Dmitrović je svoju izjavu da se Srbija nalazi na velikoj demografskoj nizbrdici „potkrepio“ podatkom da žene, u proseku, prvo dete rađaju sa 30 godina.

„Što znači da ćemo za 30 godina imati malo žena u reproduktivnom periodu, pa nam neće mnogo značiti ni da imamo šestoro dece u porodici, jer će porodica biti malo“, rekao je tad Dmitrović.

PROČITAJTE JOŠ:

Mesec dana ranije, nakon još jedne njegove u najmanju ruku problematične izjave, oglasilo se udruženje „Mame su zakon“. Iz tog udruženja upitali su ministra za brigu o proodici i demografiju da li će decu sa invaliditetom ostaviti bez prava na obeštećenje jer njihovi roditelji nisu podnosili zahtev za tugu negu i pomoć jer ih je, kako tvrdi ova incijativa, zakon primorao da biraju između prava koje im pripada iz ugovora o radu – pravu na naknadu zarade i prava koje pripada njihovom detetu – prava na pomoć i negu drugog lica, odnosno na tuđu negu i pomoć.

BONUS VIDEO: Žene su vekovima borile za pravo glasa, i mi danas treba da ga koristimo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare