Rat ministara u Vladi: Mihajlović opet odgovorila Dmitroviću

Politika 16. avg. 202115:30 > 15:37
Podeli:
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike, Ivan Dinić/Nova S

Neprihvatljivo je stavljati žene na stub srama i osude zbog toga da li su majke li ne, da li žele da rađaju i koliko dece žele da imaju, poručila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Ona je u saopštenju ukazala na brojne predsrasude i rodne stereotipe u društvu, ističući kako o tome "govori i činjenica da bi mnogi i danas u svojim stavovima da vrate žene u srednji vek, kada su bile ugnjetavane, bez prava i sloboda".

„Takve optužbe bih očekivala od Vuka Jeremića, lidera talibanskog dela opozicije, ali izgleda da talibanski način ophođenja prema ženama u Srbiji dobija još neke pristalice“, poručila je Mihajlović i naglasila da je važno da se klonimo svakog vida diskriminatornog, pa i ekstremističkog viđenja položaja žena u društvu i da stvaramo zajednicu u kojoj će žene, kao i muškarci, imati jednake mogućnosti da se razvijaju, napreduju i žive.

Svaka osoba, bilo da je muškarac ili žena, ima pravo da sama odluči da li će imati decu i koliko, smatra ona i tvrdi da je zadiranje u nečije lične i privatne odnose pitanje kako elementarnog nevaspitanja, tako i odgovornosti ako ste na javnoj funkciji.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović prethodnih dana bio je na meti kritika javnosti zbog izjave o ulozi žena bez dece u populacionoj politici koja je ocenjena kao „uvredljiva“, a on je odbacio optužbe tvrdeći da je njegova izjava „izvučena iz konteksta“.

Komentari

Vaš komentar