Radomir Ratko Dmitrović Foto:Ministarstvo za brigu o porodici

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Ratko Dmitrović bio je danas u radnoj poseti Jagodini gde se sreo sa predsednikom Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom, a kao jedan od ključnih problema koji bi trebalo da se rešava u ratu protiv "bele kuge" naveo je zamiranje sela.

Razlog za to, kako je rekao ministar Dmitrović, leži u nekontrolisanoj histeriji uvoza sa kojom srpski seljak ne može da se bori na ovom tržištu. Tako se suočavamo sa zapuštanjem domaćinstava, njegovim oslabljivanjem, na kraju sa zaključavanjem, stavljanjem katanca na vrata, poručio je resorni ministar.

„Mi demografsku bitku ne možemo dobiti u gradovima, već u ruralnim ili prigradskim naseljima, ne u soliterima. Da bismo popravili demografsku sliku moramo da imamo porodice sa bar troje dece, a to nije izvodljivo u stanovima od 50 kvadrata. Sve je lakše tamo gde postoji desetak ari zemlje, tamo je lakše podizati decu i širiti porodicu“, kazao je ministar, a saopštilo ovo ministarstvo.

On je skrenuo pažnju na to da su saopštene mere samo deo kompleta mera koje će biti definisane u najskorijem periodu, a neke od njih kao što je davanja 300.000 dinara za prvorođeno dete počinju da se primenjuju od 1. januara 2022.

Ministar je naglasio i da se očekuje kako će mera 20.000 evra za stan dati jako dobre rezultate i podsetio je da ovaj novac ima jednu vrednost u Beogradu a još veću u manjim mestima.

„Rešenje demografije je pitanje svesti i zdravog sistema vrednosti koji moramo vratiti. Porodice sa najviše dece su one koje su slabijeg materijalnog stanja. To su porodice koje ne biraju još jedan stan, već još jedan život, to su porodice koje vole decu, kojima su deca smisao života“, zaključio je Dmitrović.

Bonus video – Mame preduzetnice za državu trudnička mafija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare